Javulnak-e a magyar-román kapcsolatok az új miniszter színre lépésével?

Az RMDSZ elsősorban ezt várja el a miniszterelnöktől.
Hirdetés

Az RMDSZ a magyar közösség számára fontos törvények alkalmazását és a román-magyar kapcsolatok javítását várja Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölttől – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A magyar szövetség elnöke azt követően nyilatkozott a magyar közmédiának, hogy az államfő a pártfüggetlen Dacian Cioloș korábbi mezőgazdasági uniós biztost bízta meg kormányalakítással. Brüsszeli mandátuma előtt 2007–2008-ban Cioloș egy évig a bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcát vezette egy olyan kormányban, amelyben az RMDSZ is részt vett.

Kelemen Hunor elmondta:

közös kormányzásuk idején kiváló szakemberként ismerte meg Cioloșt,

aki később uniós biztosként is bebizonyította, hogy átlátja és egyben tudja tartani a komplikált, sok érdeket jelentő rendszereket. Felidézte, már az RMDSZ szombati tanácskozása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a leendő technokrata miniszterelnöknek egy „Cioloș-típusú” szakmai múlttal rendelkező hiteles embernek kellene lennie.

Az RMDSZ azonban nem kíván látatlanban parlamenti támogatást ígérni Ciolosnak, hanem – egy hamarosan sorra kerülő találkozón – meg akarják ismerni elképzeléseit, közvetíteni akarják felé a magyar közösség igényeit.

Kelemen Hunor a marosvásárhelyi magyar orvosképzés intézményi önállóságát és az anyanyelvhasználatot szabályozó törvények alkalmazását említette példaként. Hozzátette: az új kormány legsürgősebb feladata a jövő évi költségvetés kidolgozása lesz, és

az RMDSZ elvárja, hogy a büdzsében a magyar közösség igényei is megjelenjenek.

Hirdetés

„A román-magyar kapcsolatokat most már ideje lenne megpróbálni helyre tenni, javítani, hiszen ezt nagyon elrontotta a Ponta-kormány utolsó egy esztendejében” – vázolta a magyar közösség másik prioritását az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kifejtette: nem vitás, hogy Dacian Cioloș kormánya megkapja a bizalmat a parlamenttől, csak az a kérdés, hogy azt követően milyen viszonyt tud kialakítani a pártokkal, mert ahhoz, hogy egy éven keresztül vezesse az országot, szüksége lesz a parlamenti támogatásra.

Az alkotmány szerint a miniszterelnök-jelöltnek tíz nap áll rendelkezésére, hogy az általa javasolt kormánynévsor és kormányprogram számára bizalmat kérjen a parlamenttől.

Hirdetés