Erre vajon mit lép a parlament?

Kezdeményezték a törvényhozás létszámának csökkentését.
Hirdetés

Csökkenjen 300-ra a parlament létszáma – erről szól egy törvényhozási kezdeményezés, amelyet Eugen Tomac (PMP) képviselő nyújtott be.

A tervezet értelmében a képviselőházban 200 képviselő ülne, a szenátus pedig százfős lenne. A parlamentben jelenleg 588 képviselő és szenátor ül.

A kezdeményezők – a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) törvényhozói – emlékeztetnek, hogy 2009 novemberében népszavazást tartottak a parlament létszámának csökkentéséről, az eredmény pedig az volt, hogy a szavazók több mint 83 százaléka támogatta a kezdeményezést.

A javaslat meglehetősen nehéz helyzetbe hozza a képviselőket és szenátorokat, hiszen gyakorlatilag a saját vagy kollégáik törvényhozó karrierjének folytatása ellen kell majd szavazniuk, ugyanakkor az utóbbi napok utcai tüntetéseivel sem lenne ajánlatos szembemenniük, a követelések egyike ugyanis épp az volt, hogy csökkentsék a parlament létszámát.

Mi arra tippelünk, hogy a végtelenségig halasztgatják majd a tervezet megvitatását és a döntést esetleg formai kifogásokat emelnek majd ellene.

Hirdetés