EMNP: elkezdődött a román politika megtisztulása

A párt szerint az államfő helyes döntésein is múlik, hogy beindul-e a változás.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Victor Ponta miniszterelnök lemondását az első lépésnek tekinti a román politikai elit megtisztulása felé. Az EMNP az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében üdvözölte a miniszterelnök „rég várt döntését”.

„Egyértelmű pozitívumként könyvelhető el a doktoriját plagizáló, magyarellenes megnyilvánulásai miatt is elhíresült politikus távozása, s csak remélhetjük, hogy ezzel lehetőség nyílik a romániai politikai élet normalizálására, és beindul végre egy rég várt megtisztulási folyamat. Victor Ponta vezetése alatt Románia szinte minden tekintetben erkölcsi mélypontra süllyedt, kormánya pedig az elmúlt időszakban is számos, a magyar közösség érdekeit súlyosan sértő intézkedést támogatott hallgatólagosan és tevőlegesen” – állapította meg az EMNP.

A párt abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy

Klaus Johannis államfő helyes döntései adhatják meg a lehetőséget a jó irányba történő változásnak.

A párt értelmezése szerint a Victor Pontát elsodró tömegakarat az, hogy „Románia és benne Erdély végre ne a csalás, a plágium és a kormányzati szintre emelt korrupció, hanem a valós doktori diplomák, a tudás és a jól végzett munka, az autonóm közösségek, valamint európai értékek országa legyen” – fogalmazott az EMNP.

A párt elnöksége közölte, hogy bízik a Ponta-örökség mihamarabbi felszámolásában. „Ismét bizonyítást nyert az a tétel, hogy amikor egy korrupt és megfáradt politikai elit nem tud, vagy nem akar megoldást találni az erkölcsi és politikai válság feloldására, akkor az állampolgári fellépésnek és szolidaritásnak kell ezt megtennie. Ez az erdélyi magyar közösség számára is fontos üzenet” – állapította meg az Erdélyi Magyar Néppárt.

Hirdetés