Kiáll a Schweighofer mellett a környezetvédelmi hatóság

A szakminiszterrel ellentétben azt állítják: a fafeldolgozónak van építési engedélye.
Hirdetés

Törvényesen kért és kapott építkezési engedélyt a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme számára – jelentette ki a Krónikának Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal vezetője azt követően, hogy Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerdán az Europa FM rádiónak azt nyilatkozta, úgy tudja, hogy az osztrák vállalat nem kapta meg a dokumentumot. „Még egy lakóházat sem lehet megépíteni engedély nélkül, nem gondolhatja senki, hogy egy 150 millió eurós beruházásnak nekifognak jóváhagyások nélkül” – fejtette ki az igazgató, aki szerint a 220-as iktatószámú jóváhagyást 2013. december 24-én állították ki.

Neagu hozzátette, az ügyészség megalapozatlannak találta és visszautasította a civil szervezetek keresetét, amelyben a Kovászna Megyei Tanácsot és a környezetvédelmi hivatalt épp az építkezési engedély kiállítása miatt idézték volna bíróság elé. Az igazgató hangsúlyozta, a környezetvédelmi hivatal megyei kirendeltsége többoldalas tájékoztatást küldött a minisztériumnak a témában, és nem terveznek ellenőrzést sem, mert semmi okuk rá.

A környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el az osztrák Schweighofer vállalat rétyi üzeménél, amelyet a tárcavezető szerint úgy építettek meg, hogy nem rendelkezett építési engedéllyel. Graţiela Gavrilescu miniszter bejelentette, hogy az országos környezetvédelmi őrség és a minisztérium ellenőrző testülete vizsgálatot kezd a héten az üzemben.

A Holzindustrie Schweighofer egyébként több hónapos késéssel kedden közölte, hogy a rétyi gyára elkezdte működését. Az üzem 150 millió eurós beruházás nyomán jött létre, 650 munkahelyet létesít, és a vállalat állítása szerint a régióban közvetett módon további kétezer állás teremt. Gavrilescu elmondta, a minisztérium ellenőrző testülete az osztrák vállalat másik két romániai üzemében, az erdélyi Szászsebesen és a moldvai Rădăuţi-ban működő gyárakban is ellenőrzést hajtott végre. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a feldolgozott fát törvénytelenül vágták ki, és időközben csődbe ment fantomcégektől vásárolták.
 

Hirdetés