Már a miniszter is kiakadt a Schweighofer stiklijeitől

Úgyhogy a környezetvédelmi tárca az ígéretek szerint a körmére néz az osztrák cégnek.
Hirdetés

Nagyon rájár a rúd a Háromszéken gyanús tevékenységet folytató Holzindustrie Schweighoferra: Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerdán arról beszélt egy rádióinterjúban, hogy a fafeldolgozó törvénytelenül is vásárolt fát, illetve a rétyi telephelyen ellenőrzést kért, mert úgy tudja, nincs építési engedélyük.
 Gavrilescu a bukaresti Europa FM rádiónak adott interjújában két fontos rendellenességet említett az osztrák vállalat működésével kapcsolatosan. Egyrészt arról beszélt, hogy tudomása szerint a legnagyobb romániai fafeldolgozóként és exportőrként nyilvántartott Holz¬industrie Schweighofer fantomcégekkel dolgozott, amelyek törvénytelen módon termeltek ki erdőket, majd eladták a fát az osztrák óriáscég rétyi és szászsebesi telepeinek. A miniszter szerint a szaktárca ellenőrei több mint ötven ilyen céget azonosítottak, amelyeket időközben felszámoltak, ezért az ügyben már értesítették a szervezett bűnözés elleni hatóságot is, illetve jelezték az európai bűnüldözési szerveknek: segítsenek feltérképezni, hogy a törvénytelenül kitermelt fából készült termékek hová kerültek. A kormány tagjának vádjai egyébként összecsengnek azokkal, amelyeket a közelmúltban négy – egyebek mellett a Schweighofer rétyi beruházását is ellenző – civil szervezet fogalmazott meg bécsi sajtótájékoztatóján. A miniszter nem tért ki arra, hogy mely hatóságok állapították meg a fentebb leírtakat.
Hivatalosan eddig mindössze az Országos Környezetvédelmi Őrség május elején lezajlott ellenőrzéséről lehet tudni, amely során harmincezer lej bírságot róttak ki a vállalatra, mivel környezetvédelmi engedély hiányában már április-májusban dolgoztak a rétyi fűrészüzemben. Graţiela Gavrilescu ugyanakkor kijelentette: a háromszéki teleppel kapcsolatosan hozzá eljutott legutóbbi információja szerint a Holzindustrie Schweig¬hofer még építési engedéllyel sem rendelkezik. A környezetvédelmi miniszter a rádióinterjúban elmondta: utasította az ellenőröket, péntekig vizsgálják meg a rétyi telepet.
 

Hirdetés