Az ortodox vezetők is konvojokkal mászkálnak

Más romániai egyházi vezetőknek eszükbe sem jut rendőri felvezetést kérni.
Hirdetés

Az ortodox az egyetlen romániai egyház, amely szokott rendőrségi felvezető járműveket kérni. A Román Pátriárkia a Mediafax érdeklődésére elmondta, hogy amikor hivatalos küldöttségeket fogadnak, egy rendőrségi autó könnyíti a konvoj haladását.

A pátriárkátus szóvivője szerint erről évekkel korábban, még Teoctist pátriárka idején megállapodást kötöttek a belügyminisztériummal. „A Pátriárkátus írásos kérésére a közlekedésrendészet az ortodox egyház rendelkezésére bocsát egy rendőrautót, amely felszabadítja az utat a konvoj előtt” – mondta Constantin Stoica. Erre azért van szükség – tette hozzá –, mivel 2000-ben a Pártiárkia egyik „hivatalos küldöttsége” dugóba ragadt egy forgalmas bukaresti sugárúton.

A többi romániai egyház soha nem igényelt rendőrségi felvezetést. Francisc Doboş, a Bukaresti Római Katolikus Érsekség szóvivője szerint akkor sem kértek rendőrautót, amikor vatikáni delegációkat fogadtak, ezt a kérdést ugyanis államközi szinten szabályozzák.

„Amikor nagyszabású vallási rendezvényeink vannak, a csendőrség biztosítja a rendet, akárcsak más nyilvános eseményeken” – mondta a szóvivő.

Juszuf Murat mufti, a romániai muszlimok vallási vezetője is azt mondta: soha nem igényeltek rendőrségi felvezetőt.

Hirdetés