Erősebb uniót sürget Kelemen

Mert az EU-t csak akkor fogják komolyan venni, ha megvédi a határait. Az EU döntéshozóit, a közvéleményt és a román politikusokat egyaránt bírálta az RMDSZ elnöke a bevándorlás kapcsán.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint senki nem fogja komolyan venni az Európai Uniót (EU), ha nem képes megvédeni a saját határait. Az RMDSZ elnökének csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón tett kijelentéseit a szövetség hírlevele foglalta össze pénteken. Kelemen Hunor hangsúlyozta, hogy nem a menekültektől, hanem az illegális bevándorlóktól kell megvédeni az EU határait.

„Nagyobb koordinációra, erősebb Európai Unióra van szükség, mert ha ez a politikai konstrukció hosszú távon nem képes létrehozni az Európai Egyesült Államokat, akkor nem tudja felvenni a versenyt a nagyhatalmakkal” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor azt is hozzátette, újra meg kell nyitni a tárgyalásokat a tagállami szuverenitásról, arról, hogy az államok milyen hatásköröket engednek át az uniónak.
 
A menekültelosztási kvótával kapcsolatban kijelentette: nem a számok jelentik a gondot, hanem az, hogy nem gondolták és beszélték végig a befogadás teljes stratégiáját országonként. „Milyen konkrét számokról beszélhetünk akkor, amikor folyamatosan érkeznek a menekülők” – tette fel a kérdést. 
 
Kelemen Hunor azt is aggasztónak tartotta, hogy nincs idő, sem fogékonyság az árnyalt vélemény kialakítására, és a közvélemény „könnyen ítélkezik”. Úgy vélte, hosszú távon is problémát jelent majd a most megerősödő idegengyűlölet egész Európában, és félő, hogy a felhalmozódott indulatok a nemzeti kisebbségeket is elérik.
 
Az RMDSZ elnöke azt is megemlítette, hogy nem határozhatja meg hosszú távon a román-magyar viszonyt a (két ország vezetői közötti) mostani csörte. „Ennél sokkal fontosabb ügyekben kell a két államnak együtt dolgoznia, a jelenlegi nézetkülönbségnél sokkal fontosabb az együttműködés” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki szerint a továbbiakban higgadtságra van szükség a konfliktus rendezése érdekében. 
 
„Arra kértem a román politikus kollégákat, hogy nagyobb nyugalommal és empátiával közelítsék meg a magyar álláspontot, mert ha Románia szembesült volna hasonló kihívással, kétséges, hogy sokkal jobb megoldást talált volna” – idézte az RMDSZ elnökét a szövetség hírlevele.
 

A képen menekültek a horvát-magyar határon. Fotó: MTI / Marjai János

 

Hirdetés