Már Ausztriában is vizsgálódnak a Schweighofer ellen

A törvénytelenül kivágott fák romániai feldolgozás miatti vádak nyomán otthon is meggyűlt a baja a cégnek.
Hirdetés

Felülvizsgálják a Holzindustrie Schweighofer osztrák faipari nagyvállalat számára Ausztriában kibocsátott, a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványokat: a PFC nemzetközi minősítő azt ellenőrzi, hogy a cég idén megújított tanúsítványa teljesíti-e az előírt kritériumokat.

A fogarasi Neuer Weg természetvédelmi egyesület honlapján közölte: a felülvizsgálatot azt követően rendelték el, hogy az osztrák sajtó is beszámolt arról, hogy a román környezetvédelmi minisztérium ellenőrzéseket tartott a Schweighofer itteni gyáraiban, illetve a legfelsőbb ügyészségen is panaszt tett, miután felmerült annak gyanúja, hogy a nagyvállalat törvénytelenül kitermelt fát dolgoz fel.

A Neuer Weg ugyanakkor a Természetvédelmi Világalap (WWF) figyelmét is felhívta arra, hogy egy másik – a WWF hozzájárulásával kiadott – fenntarthatósági tanúsítvány hitelessége is kérdéses az óriáscég romániai kirendeltségénél felmerült esetleges törvénytelenségek tükrében.

Az osztrák sajtóban nemcsak a környezetvédelmi minisztérium ellenőrzéseiről számolt be, hanem arról is több ízben cikkezett, hogy természetvédő aktivisták rejtett kamerás felvételekkel bizonyították, az osztrák cég illegálisan kitermelt fát vásárolt fel beszállítóitól. A lapok arra is rávilágítanak: a Holzindustrie Schweighofer folyamatosan azt a képet erősítette, hogy a cég mindent megtesz az erdők védelméért, de a romániai tevékenységéről időnként napvilágra kerülő bizonyítékok ellentmondanak ennek. Felvetik, hogy a nagyvállalat az osztrák erdőkben ugyan minden bizonnyal teljesíti a tanúsítványok megszerzéséhez szükséges feltételeket, eközben azonban Romániában törvénytelenül kitermelt fát dolgoz fel.
 

Hirdetés