Orbán Viktor és Tőkés László
orbán-koncert live
Jean St'Ay
2015. július 25. szombat, 10:17
Forró a tusványosi hangulat. A nagy kérdés: milyen bombákat „robbant” ezúttal a magyar miniszterelnök?

Árnyék kevés van a tusványosi küzdőtéren. Éles fény annál több. Sajtósok hada zsizseg, sok néző máris felhúzta az ernyőket, mások a magyar zászlókat bontogatják kifele. A feszültség nő, hiszen alig negyed óra múlva megkezdődik az idei Tusványos sokak által legfontosabbnak tartott eseménye: Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde. 

Aki közvetített: Papp Attila Zsolt és Szántai János. Fotók: Erdély László.

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
Vége van

Németh Zsolt lezárja a mai beszédsort. Köszönetnyilvánítások sora folyik. A közönség állva tapsol időnként.

Meghajlás

A hetet túléltük a medvékkel való találkozások ellenére. Túléltül az elmúlt 25 esztendőt. Ebből az következik, hogy előttünk a jövő.

Szép napot, jó étvágyat mindenkinek!

Orbán: román-magyar viszony

Erről sok boldogító dolgot nem tud mondani. 2012-ig lényegében egy bizalmi alapon álló, eredményes együttműködésről lehetett beszélni. Azóta ez a helyzet megváltozott.

2012 óta a román politikusok állandóan rugdossák a magyar kormányt, miközben a magyar kormány nem viszonozta.

Most senki sem tudja, hogy mi történik, illetve azt, hogy miért nem történik semmi. A román politikában változások történnek. Új elnök van, némileg körvonalazódik egy új vezetés is. Van tehát lehetőség egy új kezdetre. De hogy ez a lehetőség valóra válik-e vagy sem, nem lehet tudni. Egész egyszerűen várni kell, és ha megnyílik az ajtó, a magyarok készek felvenni a fonalat, amit le se kellett volna ejteni.

Jó lenne visszatérni ehhez, hiszen a józan ész is ezt diktálja.

 

Az Unión belüli és kívüli mozgások közt nem tesznek különbséget

például az angolok se. Ugyanúgy kezelnek egy magyart, mint egy pakisztánit. De az EU-n belüli szabad mozgást meg kell védeni mindenképpen, ez a határon túli magyaroknak is érdeke, de Magyarországnak is.

Orbán: a kerítés hatékonyságáról

A helyzet úgy fest, hogy a kormány tanulmányozta azokat a példákat, amelyek már működnek, és azt látta, hogy az illegális bevándorlás gyakorlatilag egyhatodára csökkent rövid idő alatt.

A kerítéseken hatalmas feliratok lesznek, hogy merre kell menni. Mert ha valaki be akar menni valahova, az ne törje be a falat, sétáljon be az ajtón.

TEK

Európának nem a bevándorlók szétosztására kell koncentrálnia

hanem a határőrizet megerősítésére: ezrével kéne a nem-frontországokból a frontországokba irányítania határvédelmi szerveket. De az Unió ezt nem teszi, ezért muszáj tagállami hatáskörben intézni az ügyet.

Ha egy ország nem képes megvédeni a saját határait, és szabályozni a határátkelés mikéntjét, az nem nevezhető államnak. Mindenki, aki be akar lépni Magyarországra, az átkelőhelyeket kell, hogy használja, erre jó a kerítés.

Orbán: válasz a bevándorlás kérdésre

Augusztusban elkészül a határvédő kerítés. Mindazonáltal Magyarországon jelenleg áttrappol 80 000 bevándorló.

Az EU némi vajúdás után Magyarország segítségére sietett: 6, azaz hat szakértőt küld a szerb-horvát határra.

Az Uniónak a határvédelemre kellene összpontosítania, nem a menekültek szétosztására.

Orosz helyzet

és Amerika szándékai – nagy kihívás Magyarország számára, hogy jól lavírozzon ebben a helyzetben.

Vannak országok, amelyek ürügyként felhasználnák a népvándorlást egy új határrendészeti rendszer felállítására. Ez Magyarország érdekeivel ellentétes, ragaszkodik a schengeni rendszer fenntartásához. Az ingázás, munkavállalás szempontjából és a gazdasági érdekekkel is szembemenne Schengen felszámolása.

Határátkelőhelyek ügye

 Gyalázatos állapotok uralkodnak, Magyarországnak célja, hogy elérjék a nyugat-európai átlagot, ami a határátkelőhelyek számát illeti. Szlovákiával már jobbul a helyzet ilyen szempontból, de Romániával is, hiszen nemrég kapcsolódott össze a két autópálya.

Orbán Viktor és Tőkés László

Orbán: válasz az Ukrajna-kérdésre

Lengyelország kirobbanó erőben van. Ez tény. Lengyelország szerencsés ország, nincsenek posztkommunisták: két jobboldali párt versenyez.

Néhány év telt el a lengyel elnök és a pártelit egy részének halála óta, és az a párt, amelyik a lengyel elnököt adta, máris ott kopogtat az ajtón.

38 milliós ország hatalmas belső piaccal. Sikeres ország, mert komoly gazdasági hibát nemigen követett el.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy Lengyelországgal együttműködjön. Lengyelország viszonya más Oroszországgal és Németországgal, mint számos más közép-európai országé. Az ukrajnai konfliktus tekintetében tehát rendkívül bonyolult a helyzet. Lengyelország középhatalom immár, és az orosz-ukrán konfliktus vonatkozásában mások az érdekei, mint a többi közép-európai országnak.

Magyarország nem mond le a kárpátaljai magyarok törekvéseinek támogatásáról, de ezt úgy kell megtennie, hogy lehetőleg megőrizze a lengyel-magyar együttműködést.

Sportközvetítések ügye

„Ezt fontos ügynek tartom, úgyhogy Semjén Zsolt azonnal intézkedjen! Ilyen egyszerűen működik a kormányzás, látják.” (szmájli)

Orbán: válasz a jelképkérdésre

Ebben a kérdésben a kitartás a kulcs. Minél többen használjuk jelképeinket, annál inkább a mi oldalunk erősödik. A népi ellenállás kulcsfontosságú. Ne engedjük leparancsolni jelképeinket a közélet színtereiről. Ilyen egyszerű ez.

Jelképhasználat

 

Az építkezés évei jönnek, mondja Orbán

Kárpát-medencei szinten is erősíteni kell az együttműködést, mert az EU nem tesz különbséget, kifejezetten pártolja a személyi és intézményi mobilitást.

Kapkodja a fejét, mert itt mindenki tud arról, hogy a magyar kormány kórházat indít, ha nem figyel, még az alapokat is ásni kezdik. Marosvásárhely nem maradhat ki a magyar orvosképzésből, és ennek meg fogják teremteni az alapjait. Az érintetteknek is akarniuk kell – milyen Kárpát-medencei integrált egészségpolitikát folytasson a magyar állam, ez a kérdés.

Az európai toplistán vagyunk!

 A székely autonómia már bekerült a legfontosabb európai ügyek toplistájára, mondja Tőkés, számon tartják Európában, hogy van ilyen probléma. De a partiumi autonómia felé is ki kell szélesíteni az autonómiaküzdelmet, integrált autonómiakoncepcióban kell gondolkodni.

És most jön Orbán, ismét.

Orbán: válasz az orvosképzésre

Intenzív pecsenyegőzben értékelni kell a világot. Nehéz ügy.

Mindegyik FIDESZ-kormánynak megvolt a maga világos nemzetstratégiája. Az első Orbán-kormánynak a státustörvény volt a vezérmotívuma. A másodiknak a kettős állampolgárság. A jelenlegi kormánynak a nemzetpolitikai építkezés a vezérmotívuma. Jelen pillanatban nem vagyunk a hajrá szakaszában.

Orbán Viktor közönsége

Olyan ez, mint a sportban: az ember megérzi, mikor jön el a hajrá pillanata. Most építkezni kell. És ezt az építkezést az Unió nem akadályozza, hanem segíti. Semmi akadálya tehát annak, hogy például Kolozsváron szakiskolákat nyissunk.

Ez vonatkozik az orvosképzésre is. A lényeges kérdés: hol van szükség orvosképzésre és kórházra egy koherens nemzetpolitikai stratégia szempontjából. Ebből a stratégiából Marosvásárhely nem maradhat ki, hiszen az erdélyi orvosképzés hagyományos központja.

Egyetemügy

 25 éve az állami magyar egyetemmel indultunk, de lassan elfelejtjük eredeti célkitűzéseinkat. Ma már megelégednénk, ha nyelvi jogokat alkalmaznának a MOGYÉ-n, leszállították az ingerküszöbünket. Pedig ezt az egyetemet elvették tőlünk! Ez a tárgyalási pozíció. Még mindig Tőkés beszél, emlékeztetnénk rá.

Tőkés: válasz az orvosi egyetem kérdésére

25 évvel ezelőtt az önálló magyar egyetem ügyéért vágtunk bele a sűrűjébe. Ennyi év után megelégednénk azzal is, hogy a marosvásárhelyi egyetemen jelen lehetünk. Holott a tárgyalási alap az, hogy ezt az egyetemet elvették tőlünk. Ez a megalkuvás ára. Az RMDSZ árulgatja a libát, egyre olcsóbban. Ha keveset kérünk, még kevesebbet fogunk kapni. Ez a kis lépések politikájának csapdája.

Tőkés: válasz a sportközvetítések kérdésére

Elítélendő, hogy a kommunikációs cégek a profitra összpontosítanak. Az EU-ban hirdetik a nemzetiségi sokszínűséget. Nos, ezt nem csak hirdetni kell. Meg is kell valósítani. Teszünk érte.

Olyan hőség van itt a tusványosi placcon

 hogy a felforrósodott billentyűzethez alig tud hozzáérni az egyszeri újságíró. Ráadásul lengén öltözött fiatal lányok vonulnak el jéghideg sörrel a kezükben a láthatáron. Az élet harc, mondhatnánk.

Hőség Tusványoson

 

Tőkés válasza: jelképeink tilalma

Tőkés: jelképeink tilalma ügyében új frontot nyitottunk. Megvan a partiumi zászló. Ebben a kérdésben nem ismerünk megalkuvást. Szerencsétlennek tartjuk azt a zászlótörvényt, amely helyi határozati szintre degradálja a jelképhasználatot. Ez a törvény megköt, mint a béklyó az állatot.

Megvédjük a zászlóinkat, és az emberek jogait.

Tőkés válaszol a kérdésekre

 A keresztényüldözések témáját állandóan napirenden tartják az EP-ben, úgy ítéli, elérte a keresztények üldözése azt a küszöbértéket, amikor már az EU intézményei is kénytelenek komolyan venni ezt az ügyet, és végre kifejezetten a keresztényüldözést külön tárgyként tudták a parlament napirendjére tűzni. A baloldal szereti összemosni ezt minden más kisebbség üldözésével, de a világ vallási üldözötteinek 60-70 százaléka keresztény.

összesen: 52 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.