Kit vitt el a DNA?
Timi
2015. július 14. kedd, 11:56
Ennyi bűnvádi eljárás van ugyanis folyamatban polgármesterek ellen. Egyesek még csak be sem tehetik a lábukat abba a hivatalba, melynek élére a szavazópolgárok választották meg őket.

A romániai közigazgatás történetében példátlan helyzet állt elő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyködése miatt. Összesen tíz olyan város/település/fővárosi körzet van, melynek első embere ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, így üresen áll a polgármesteri szék.

A fővárosban két hírhedt polgármester – Marian Vanghelie és Andrei Chiliman – ellen is eljárás indult azzal a váddal, hogy kényük-kedvük szerint költötték a közpénzt

Jászvásár (Iaşi) elöljárója, Gheorghe Nichita 12 évig vezette a várost, ehhez képest jelenleg csupán egyszerű látogatóként lépheti át a városháza küszöbét. A polgármestert azért függesztették fel a tisztségéből, mert a vád szerint a helyi rendőrség alkalmazottaival kémkedett szeretője után, aki szintén az önkormányzatnál dolgozott.

Brassó polgármestere, George Scripcaru azért nem teheti be a lábát a hivatalába, mert nem találkozhat az ellene indult bűnvádi eljárás dossziéjában gyanúsítottként vagy tanúként szereplő személyekkel.

Konstanca volt polgármestere, a botrányhős Radu Mazăre májusban mondott le, miután korrupcióval vádolták meg. Az előzetesből való szabadulása után a volt elöljáró azt nyilatkozta: inkább a tengerparton tölti idejét, hogy nehogy ismét az ügyészek által gyanúsnak megítélt ügyletekbe keveredjen, és újabb eljárást indítsanak ellene.

Két székelyföldi város, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós is polgármester nélkül maradt. A hargitai megyeszékhely volt polgármestere, Ráduly Róbert 11 évig látta el a város vezetését. Ellene három rendbeli hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség. Gyergyószentmiklós MPP-s polgármesterét, Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

A következő helyhatósági választásokig egyébként a lemondott vagy felfüggesztett elöljárók teendőit ideiglenesen az alpolgármesterek vették át.

Fotó: bzi.ro

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/10542
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.