Kit vitt el a DNA?
MTímea
2015. július 14. kedd, 11:56
Ennyi bűnvádi eljárás van ugyanis folyamatban polgármesterek ellen. Egyesek még csak be sem tehetik a lábukat abba a hivatalba, melynek élére a szavazópolgárok választották meg őket.

A romániai közigazgatás történetében példátlan helyzet állt elő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyködése miatt. Összesen tíz olyan város/település/fővárosi körzet van, melynek első embere ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, így üresen áll a polgármesteri szék.

A fővárosban két hírhedt polgármester – Marian Vanghelie és Andrei Chiliman – ellen is eljárás indult azzal a váddal, hogy kényük-kedvük szerint költötték a közpénzt

Jászvásár (Iaşi) elöljárója, Gheorghe Nichita 12 évig vezette a várost, ehhez képest jelenleg csupán egyszerű látogatóként lépheti át a városháza küszöbét. A polgármestert azért függesztették fel a tisztségéből, mert a vád szerint a helyi rendőrség alkalmazottaival kémkedett szeretője után, aki szintén az önkormányzatnál dolgozott.

Brassó polgármestere, George Scripcaru azért nem teheti be a lábát a hivatalába, mert nem találkozhat az ellene indult bűnvádi eljárás dossziéjában gyanúsítottként vagy tanúként szereplő személyekkel.

Konstanca volt polgármestere, a botrányhős Radu Mazăre májusban mondott le, miután korrupcióval vádolták meg. Az előzetesből való szabadulása után a volt elöljáró azt nyilatkozta: inkább a tengerparton tölti idejét, hogy nehogy ismét az ügyészek által gyanúsnak megítélt ügyletekbe keveredjen, és újabb eljárást indítsanak ellene.

Két székelyföldi város, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós is polgármester nélkül maradt. A hargitai megyeszékhely volt polgármestere, Ráduly Róbert 11 évig látta el a város vezetését. Ellene három rendbeli hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség. Gyergyószentmiklós MPP-s polgármesterét, Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

A következő helyhatósági választásokig egyébként a lemondott vagy felfüggesztett elöljárók teendőit ideiglenesen az alpolgármesterek vették át.

Fotó: bzi.ro

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/10542
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.