Kit vitt el a DNA?
Timi
2015. július 14. kedd, 11:56
Ennyi bűnvádi eljárás van ugyanis folyamatban polgármesterek ellen. Egyesek még csak be sem tehetik a lábukat abba a hivatalba, melynek élére a szavazópolgárok választották meg őket.

A romániai közigazgatás történetében példátlan helyzet állt elő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyködése miatt. Összesen tíz olyan város/település/fővárosi körzet van, melynek első embere ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, így üresen áll a polgármesteri szék.

A fővárosban két hírhedt polgármester – Marian Vanghelie és Andrei Chiliman – ellen is eljárás indult azzal a váddal, hogy kényük-kedvük szerint költötték a közpénzt

Jászvásár (Iaşi) elöljárója, Gheorghe Nichita 12 évig vezette a várost, ehhez képest jelenleg csupán egyszerű látogatóként lépheti át a városháza küszöbét. A polgármestert azért függesztették fel a tisztségéből, mert a vád szerint a helyi rendőrség alkalmazottaival kémkedett szeretője után, aki szintén az önkormányzatnál dolgozott.

Brassó polgármestere, George Scripcaru azért nem teheti be a lábát a hivatalába, mert nem találkozhat az ellene indult bűnvádi eljárás dossziéjában gyanúsítottként vagy tanúként szereplő személyekkel.

Konstanca volt polgármestere, a botrányhős Radu Mazăre májusban mondott le, miután korrupcióval vádolták meg. Az előzetesből való szabadulása után a volt elöljáró azt nyilatkozta: inkább a tengerparton tölti idejét, hogy nehogy ismét az ügyészek által gyanúsnak megítélt ügyletekbe keveredjen, és újabb eljárást indítsanak ellene.

Két székelyföldi város, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós is polgármester nélkül maradt. A hargitai megyeszékhely volt polgármestere, Ráduly Róbert 11 évig látta el a város vezetését. Ellene három rendbeli hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség. Gyergyószentmiklós MPP-s polgármesterét, Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

A következő helyhatósági választásokig egyébként a lemondott vagy felfüggesztett elöljárók teendőit ideiglenesen az alpolgármesterek vették át.

Fotó: bzi.ro

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/10542
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.