Még mindig szabadon exportálható a faanyag

Pedig nagyon fogadkozott a kormány, hogy megakadályozza a törvénytelen tranzakciókat.
Hirdetés

Továbbra sincs felfüggesztve a faexport, és a nyár folyamán valószínűleg nem is lesz, a parlament ugyanis nem fogadta el az erre vonatkozó törvényt. Szerdától parlamenti szünet kezdődik, így az intézkedést várhatóan csak ősszel vezethetik be, amennyiben a szeptemberben kezdődő új ülésszakban megszavazzák a törvényt.

A kormány május végén döntött arról, hogy a nyár végéig felfüggeszti minden feldolgozatlan faáru, így a rönkfa, tűzifa és a fűrészáru külföldi értékesítését. Az eredeti tervek szerint a korlátozás szeptember elsejéig lett volna érvényben, az erre vonatkozó törvényterveztet azonban mostanáig nem fogadta el a parlament. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a korábbi határidőt hogyan módosítják ősszel, a döntés a törvényhozás kezében van, nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

A kormány az erdőtörvény kapcsán kialakult botrány miatt döntött a faexport korlátozása mellett, az intézkedés indoklása szerint Romániában évente 8,8 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan, ez az országban kitermelt fa egyharmadát jelenti.

Hirdetés