Több mint fesztivál mottóval szervezik meg idén a tusványosi tábort
több mint fesztivál
pazs
2015. június 10. szerda, 13:51
A Több mint fesztivál! mottóval megszervezendő szabadegyetem és diáktábor karszalagos beléptető rendszert vezet be. Ha kiskorú vagy, ne is álmodj alkoholizálásról a tábor területén.

Az idén bevezetett intézkedéseket a kiskorúak fokozott védelme indokolja, mondták el Tusványos-indító sajtótájékoztatójukon a szervezők. Sándor Krisztina politikai programkoordinátor, az EMNT ügyvezető elnöke, Popa Ilona, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) alelnöke, Tusványos programfelelőse és Fancsali Barna, a MIT elnöke, a tábor erdélyi főszervezője a következőképpen vázolták a július 21-26. között tartandó, 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban való részvételt érintő változtatásokat:

♦ Idéntől bevezetik a karszalagos rendszert. Minden nap más színű karszalaggal lehet belépni a tábor területére, lesz heti karkötő is.

♦ A belépés ingyenes a nap első felében, aki 16 óra előtt érkezik, díjmentesen vehet részt a tábor összes rendezvényén, aki azután, az 15 lejes belépő leperkálása fejében élvezheti a késő délutáni és esti programokat. A heti belépő 70 lejbe kerül. Karszalagot mindenki kap, akár ingyenesen, akár fizetős belépővel tartózkodik a táborban.
 
♦ A kiskorúak más színű, jól megkülönböztethető karszalagot kapnak. Ennek az a gyakorlati következménye, hogy a tábor területén nem szolgálhatják ki őket alkoholtartalmú italokkal és cigarettával, ez benne van az árusokkal kötött szerződésben (meg amúgy is tilos lenne a hatályos törvények szerint). A szabály betartását a tábor biztonsági partnercége ellenőrzi szúrópróbaszerűen.
 
A szigorúbb beléptető rendszerre elsősorban a kiskorúak védelme miatt van szükség, de az is, hogy a szervezők pontosabb képet kaphatnak arról, hányan látogatják a tusványosi tábort. 
 
Mint elhangzott, Tusványos mintegy 15 ezer ember kényelmes és biztonságos befogadására alkalmas. A szervezők remélik, hogy a belépés szigorítása nem vonja maga után a résztvevők számának drasztikus csökkenését – az esti belépőkből befolyó összeg viszont nem jelent pluszjövedelmet, többnyire fedezi a rendszer fenntartásának költségeit.
 
 
Popa Ilona, Sándor Krisztina és Fancsali Barna
 
Az idei szabadegyetemen – a szokásos nemzetpolitikai témák mellett – a külpolitika és a gazdaság lesz a hangsúlyos témája, ezt tükrözi a meghívottak névsora is. A korrupció témája (mármint az arról való beszéd, helyesbítenek a szervezők) szintén az eddiginél nagyobb súllyal jelenik meg. Lesz nemzetközi kerekasztal az autonómiáról, baszk, katalán és dél-tiroli meghívottakkal. És természetesen idén is működik majd a közel húsz partnerszervezet saját sátra, a magyar közszolgálati média sátrától a Keskeny Úton át a csíki anyák sátráig.
 
Amit viszont külön kiemelnénk: Lukács Csaba jóvoltából a Bolíviából frissen szabadult Tóásó Előd is ott lesz Tusványoson.
 
Minden évben felmerül a román-magyar párbeszéd, illetve a román politikusok, közéleti szereplők részvételének kérdése. Tusványos idén sem tud többel kecsegtetni ebben a témában, mint korábban: a szervezők elmondása szerint a képlet nagyjából az, hogy eleve azok a román közszereplők jönnek el a szabadegyetemre, akik mindig is nyitottabbak voltak a kisebbségi problémák iránt, a többieket nehéz bevonni, a román politikusok többsége jól felfogott (?) politikai számításból ódzkodik a párbeszédtől.
 
És akkor a nagyszínpad esti programja, mert úgyis ez érdekel mindenkit. Az ő zenéjükre fogunk bulizni az idei Tusványoson:
 
Július 21., kedd: Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Rackajam, Magashegyi Underground;
Július 22., szerda: Loyal, Nagy Feró és a Beatrice;
Július 23., csütörtök: Szabó Balázs Bandája, Magna Cum Laude;
Július 24., péntek: A Kutya Vacsorája, Budapest Bár;
Július 25., szombat: Jóvilágvan (Felvidék), Anna and the Barbies, Heaven Street Seven (exkluzív zárókoncert, a 20 éves zenekar idén befejezi pályafutását).
 
A medvék továbbra is ott ólálkodnak a tábor környékén, úgyhogy ne járkáljunk egyedül a sötétben, mert nincsenek tekintettel a karszalagra.
 
És ha nem mondtuk volna: Orbán Viktor is ott lesz.
 
Szöveg: Papp Attila Zsolt
comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.