Több mint fesztivál mottóval szervezik meg idén a tusványosi tábort
több mint fesztivál
pazs
2015. június 10. szerda, 13:51
A Több mint fesztivál! mottóval megszervezendő szabadegyetem és diáktábor karszalagos beléptető rendszert vezet be. Ha kiskorú vagy, ne is álmodj alkoholizálásról a tábor területén.

Az idén bevezetett intézkedéseket a kiskorúak fokozott védelme indokolja, mondták el Tusványos-indító sajtótájékoztatójukon a szervezők. Sándor Krisztina politikai programkoordinátor, az EMNT ügyvezető elnöke, Popa Ilona, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) alelnöke, Tusványos programfelelőse és Fancsali Barna, a MIT elnöke, a tábor erdélyi főszervezője a következőképpen vázolták a július 21-26. között tartandó, 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban való részvételt érintő változtatásokat:

♦ Idéntől bevezetik a karszalagos rendszert. Minden nap más színű karszalaggal lehet belépni a tábor területére, lesz heti karkötő is.

♦ A belépés ingyenes a nap első felében, aki 16 óra előtt érkezik, díjmentesen vehet részt a tábor összes rendezvényén, aki azután, az 15 lejes belépő leperkálása fejében élvezheti a késő délutáni és esti programokat. A heti belépő 70 lejbe kerül. Karszalagot mindenki kap, akár ingyenesen, akár fizetős belépővel tartózkodik a táborban.
 
♦ A kiskorúak más színű, jól megkülönböztethető karszalagot kapnak. Ennek az a gyakorlati következménye, hogy a tábor területén nem szolgálhatják ki őket alkoholtartalmú italokkal és cigarettával, ez benne van az árusokkal kötött szerződésben (meg amúgy is tilos lenne a hatályos törvények szerint). A szabály betartását a tábor biztonsági partnercége ellenőrzi szúrópróbaszerűen.
 
A szigorúbb beléptető rendszerre elsősorban a kiskorúak védelme miatt van szükség, de az is, hogy a szervezők pontosabb képet kaphatnak arról, hányan látogatják a tusványosi tábort. 
 
Mint elhangzott, Tusványos mintegy 15 ezer ember kényelmes és biztonságos befogadására alkalmas. A szervezők remélik, hogy a belépés szigorítása nem vonja maga után a résztvevők számának drasztikus csökkenését – az esti belépőkből befolyó összeg viszont nem jelent pluszjövedelmet, többnyire fedezi a rendszer fenntartásának költségeit.
 
 
Popa Ilona, Sándor Krisztina és Fancsali Barna
 
Az idei szabadegyetemen – a szokásos nemzetpolitikai témák mellett – a külpolitika és a gazdaság lesz a hangsúlyos témája, ezt tükrözi a meghívottak névsora is. A korrupció témája (mármint az arról való beszéd, helyesbítenek a szervezők) szintén az eddiginél nagyobb súllyal jelenik meg. Lesz nemzetközi kerekasztal az autonómiáról, baszk, katalán és dél-tiroli meghívottakkal. És természetesen idén is működik majd a közel húsz partnerszervezet saját sátra, a magyar közszolgálati média sátrától a Keskeny Úton át a csíki anyák sátráig.
 
Amit viszont külön kiemelnénk: Lukács Csaba jóvoltából a Bolíviából frissen szabadult Tóásó Előd is ott lesz Tusványoson.
 
Minden évben felmerül a román-magyar párbeszéd, illetve a román politikusok, közéleti szereplők részvételének kérdése. Tusványos idén sem tud többel kecsegtetni ebben a témában, mint korábban: a szervezők elmondása szerint a képlet nagyjából az, hogy eleve azok a román közszereplők jönnek el a szabadegyetemre, akik mindig is nyitottabbak voltak a kisebbségi problémák iránt, a többieket nehéz bevonni, a román politikusok többsége jól felfogott (?) politikai számításból ódzkodik a párbeszédtől.
 
És akkor a nagyszínpad esti programja, mert úgyis ez érdekel mindenkit. Az ő zenéjükre fogunk bulizni az idei Tusványoson:
 
Július 21., kedd: Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Rackajam, Magashegyi Underground;
Július 22., szerda: Loyal, Nagy Feró és a Beatrice;
Július 23., csütörtök: Szabó Balázs Bandája, Magna Cum Laude;
Július 24., péntek: A Kutya Vacsorája, Budapest Bár;
Július 25., szombat: Jóvilágvan (Felvidék), Anna and the Barbies, Heaven Street Seven (exkluzív zárókoncert, a 20 éves zenekar idén befejezi pályafutását).
 
A medvék továbbra is ott ólálkodnak a tábor környékén, úgyhogy ne járkáljunk egyedül a sötétben, mert nincsenek tekintettel a karszalagra.
 
És ha nem mondtuk volna: Orbán Viktor is ott lesz.
 
Szöveg: Papp Attila Zsolt
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/9924
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.