Kóros anyagok
béel
2015. június 4. csütörtök, 10:20
Amikor külföldi gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk.

Hogy van a földkerekségen annyi narancsfa, hogy a világ minden szupermarketjében százával található a 100%-os narancslé? – tette fel a költői kérdést Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője a Székely Hírmondó kérdésére, hogy vajon mennyi káros anyag van az általunk elfogyasztott zöldségekben és gyümölcsökben.

Hozzátette, az is sok mindent elmond a téma kapcsán, ha a kerti és a nagyáruházi almát – de lehet ez másfajta gyümölcs, zöldség is – egymás mellé tesszük, a kerti sokkal rövidebb időn belül megromlik.

„Még ha nem is mondjuk ki, de tudjuk, egyes portékák vegyszerezve vannak. Belföldi, székelyföldi, háromszéki termékek esetében sem lehet vegyszermentes élelmiszerekről beszélni, ám tekintettel arra, hogy nem nagyipari szinten termelnek, jóval kevesebb vegyszert (műtrágyát, gyomirtót, serkentőket) használnak a gazdák” – fogalmazott Sikó.

Az évek során, Háromszéken csupán a téli periódusokban je¬gyeztek nagyobb rendellenességeket az élelmiszerbiztonsági ellenőrök: megtörtént a déli gyümölcsök esetében, hogy egyetlenegy mintából háromfajta gyomirtó-szert mutattak ki, a vegyszerek pedig meghaladták a szabályos határértékeket is.

A szakemberek szerint még ettől sem kell pánikba esni, hiszen igazán nagy mennyiség rendszeres fogyasztása szükséges ahhoz, hogy a hasonló mérgek felgyűljenek az emberi szervezetben, és károssá váljanak.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/9803
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.