Elöljáróban
béel
2015. június 3. szerda, 12:02
És szorosan a nyomukban az alpolgármesterek.

A polgármesteri a „legkorruptabb” állami tisztség, ezt az alpolgármesteri követi. A fontos tisztségek esetében a letöltendő börtönbüntetések átlagos hossza 3 év és 9 hónap volt – dedrül ki egy kimutatásból. A romániai helyi politikai korrupció térképét megrajzoló elemzést a Román Akadémiai Társaság (SAR) és a România Curată portál készítette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenysége alapján. A 2010–2014-es időszakra vonatkozó elemzés megmutatja, miként élnek vissza a hatalommal és miként jut el a korrupciós tettekből származó haszon részben magánszemélyekhez, részben olyan szervezetekhez, mint például a pártok. A helyi politikai korrupció rangsorában egyértelműen Bukarest vezet, ahol 4,71 ítélet jut minden tízezer lakosra, ezt Máramaros, Bákó, Krassó-Szörény és Giurgiu megye követi.

A korrupciós tettekre vonatkozó legkevesebb jogerős ítélet Szilágy, Mehedinţi, Teleorman és Botoşani megyékben született. A 2010 és 2014 közötti időszakban a nyilvánosságra jutott 3125 jogerős ítéletből 2143 felfüggesztett, 982 letöltendő börtönbüntetésre vonatkozott, a jogerős ítéletek száma pedig évről évre szinte megkétszereződött. A jelentős tisztségeket betöltők esetében 2014-ben született a legtöbb ítélet (1051 jogerős ítéletből 286). Idén 50 jogerős ítéletet hoztak politikai tisztséggel rendelkező személyek esetében, annyit, mint 2012-ben és 2013-ban összesen. Helyi szinten a politikai tisztséget betöltő személyek esetében az ítéletek csaknem fele európai pénzekkel kapcsolatos csalásokra vonatkozik.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/9782
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.