Kelemen Hunor Washingtonba megy

Magas rangú amerikai politikusokat és emberi jogi szakértőket tájékoztat majd a romániai magyarságot ért jogsérelmekről.
Hirdetés

Az RMDSZ elnöke a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) meghívására utazik az Amerikai Egyesült Államok fővárosába június 2-5. között, hogy kongresszusi képviselőkkel, külügyminisztériumi tisztségviselőkkel, vallásügyi és emberi jogi szakértőkkel, valamint az amerikai magyar közösség képviselőivel tárgyaljon.

A fennállása 39. évfordulóját május 8-án ünneplő HHRF hónapok óta dolgozik azon, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáért 3 éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, majd további két restitúciós ügyben alaptalanul meghurcolt Markó Attila számára lehetőséget biztosítson az Egyesült Államokban arra, hogy ismertesse a romániai restitúciós folyamat útjába gördített akadályokat – írja a HHRF közleményében. 

Az előkészített látogatást az időközben Markó Attila ellen a román hatóságok által kiadott nemzetközi elfogatóparancs miatt kellett elhalasztani. Ezért úgy döntöttek, ha Markó nem mehet, akkor meghívják az RMDSZ elnökét, hogy személyesen mutassa be az erdélyi magyarok aktuális problémáit. A tárgyalások során tájékoztatják az amerikai partnereket a romániai visszaszolgáltatási folyamat fonákságairól, a jogállamiságot ért támadásokról, a korrupcióellenes harc égisze alatt elkövetett visszaélésekről, a román kormány gazdasági és politikai döntéseiről, a regionális biztonságpolitika kihívásairól, valamint az amerikai-román biztonságpolitikai, energetikai és befektetési együttműködés jövőjéről.
 
Kelement és munkatársait a Kongresszus magyar-amerikai érdekcsoportjának (Hungarian-American Caucus) két társelnöke, Andy Harris és Marcy Kaptur kongresszusi képviselő hívta meg személyesen. Az erdélyi delegációt meghívták a Tom Lantos Emberjogi Bizottsághoz és a külügyi bizottság európai és eurázsiai albizottságához is; mindkét alkalommal videó közvetítéssel bekapcsolják Markó Attilát is. A nyilvános eseményt Magyarország washingtoni nagykövetségén rendezik.
 
Az amerikai Kongresszus egyébként pontosan tíz éve, 2005-ben egyhangú határozatban sürgette a román hatóságokat, hogy mihamarabb rendezzék az egyházi vagyon visszaszolgáltatását.

Hirdetés