Precedensértékű ítélet született frankhitel-ügyben

Kár, hogy Romániában nincs precedensjog.
Hirdetés

Azon az árfolyamon fizetheti vissza svájci frankban felvett bankhitelét a Piraeus Banknak egy család, amely a hitelszerződés aláírásának pillanatában érvényes volt – döntött jogerősen a Gorj Megyei Törvényszék.

A bíróság azt is elrendelte, hogy a 2008-ban felvett hitel törlesztőrészleteit lejben kell kiszámolni és visszafizetni. A banknak vissza kell fizetnie a törvénytelenül kifizettetett összegeket, valamint hitelmegítélési és -átütemezési díjakat is, kamatostól.

Idén januárban már született hasonló ítélet, akkor a Buzău Megyei Törvényszék döntött egy frankhiteles javára az árfolyam befagyasztásáról, viszont elutasította a lejben fizetési kérelmet és a hitelkezelési díj visszafizetését. Ez az ítélet azonban nem jogerős, a következő tárgyalás június közepén lesz.

Romániában jelenleg több mint 75 ezer frankhiteles magánszemély szerepel a bankok nyilvántartásában. Valójában sokkal magasabb a szám, mivel a bankok igen sok problémás hitelszerződést eladtak erre szakosodott cégeknek.

A frankhitelesek akkor kerültek bajba, amikor a Svájci Bank eltörölte az 1,2frank/euró minimálárfolyamot, a lej/frank árfolyam pedig az egekbe szökött. A kedveső bírósági ítéletek remény adhatnak nekik, akkor is, ha Romániában nincs precedensjog, vagyis egy bírósági ítélet nem szolgál hivatkozási alapul egy másik ítélethez.
 

Hirdetés