Éjjel-nappal Bukarest
MTímea
2015. május 11. hétfő, 18:31
Nyolc nagyjátékfilm, tizennyolc rövidfilm száll versenybe a TIFF román szekciójában.

Harmincegy román filmalkotást, köztük több komédiát, drámát, kosztümös filmet, és idén először egy független horrort is megtekinthet a közönség a május 29–június 7. között esedékes TIFF nemzetközi filmfesztivál keretében zajló Román Filmnapokon.

A tizenhárom nagyjátékfilm és 18 rövidfilm közül háromnak a TIFF-en lesz a világpremierje. Ezek a București NonStop (r: Dan Chișu), Lumea e a mea (r: Nicolae Constantin Tănase), és a Bondoc (r: Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea).

Várhatóan a TIFF román szekciójának egyik üdítő színfoltja lesz a szintén premierként vetítendő Be My Cat: A Film for Anne című független horror, melyet Adrian Țofei Rădăuțiban forgatott. A román szekció versenyprogramja egyébként nyolc játékfilmből és 18 rövidfilmből áll, melyeket a román filmeket kedvelő külföldi szakemberek bírálnak majd el.

Az idei TIFF „nagyágyúi” kétség kívül a Cannes után Kolozsváron is bemutatott Comoara (r: Corneliu Porumboiu), a berlini Ezüst Medve díjnyertes Aferim! (r: Radu Jude), valamint a Berlinben szintén bemutatott De ce eu?(r: Tudor Giurgiu).  

Fotó: Jelenet a București NonStop című filmből

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.