Gazdaságilag is táplálni kell a magyar identitást

Mert csak akkor lehet arra számítani, hogy erősödni fog.
Hirdetés

A magyar identitás erősödéséhez gazdaságilag is támogatni kell a magyar közösségeket szülőföldjükön – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a bécsi nagykövetségen tartott előadásán szerdán.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a gazdasági fejlődést a megfelelően szakképzett munkaerővel tudják elérni, ezért fontos, hogy a határon túli magyar intézményekben elősegítsék a képzést.

Potápi Árpád elmondta: az uniós gondolkodás nem tesz különbséget az őshonos nemzeti közösségek és az újonnan bevándorolt, alapvetően nem európai származású közösségek között.

Úgy vélte, emiatt a magyar nemzetpolitikának az elsődleges feladata, hogy uniós szinten szétválassza ezt a két fogalmat.

Hirdetés

Az államtitkár kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a gazdasági nehézségek miatt a legnehezebb a kárpátaljai magyarságnak, ezért anyagi támogatásukban fontos szerepe van a magyar kormánynak.

Elmondta továbbá: ausztriai magyarok körében más típusú nehézségek vannak, itt elsősorban az asszimilációval kell megküzdeni. Az államtitkár beszélt arról is, hogy általános jelenség a Kárpát-medencében az is, hogy sokszor a magyar közösségek nem ismerik, milyen jogaik vannak az adott országban, emiatt nem is tudják igénybe venni azokat.
 

Hirdetés