Hol lehetett végre számonkérni Szász Jenőt?

A magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságában Szávay István Jobbik-alelnök vette elő Szász Jenőt és milliárdos kutatóintézetét.
Hirdetés

Mennyiből gazdálkodik, miért mangalicakonferenciára, focitornára és székely bálra költ a Nemzetstratégiai Kutatóintézet? Ilyet és ehhez hasonlókat kérdezett Szász Jenőtől, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökétől Szávay István Jobbik-képviselő a magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságában.

A bizottsági ülés jegyzőkönyvét az Átlátszó Erdély blog tette ma közzé.
 
Kiderül, idén 1,2 milliárd forint az NSKI költségvetése, azért tartottak mangalicakonferenciát, hogy a mangalica hungarikum maradjon, nehogy román tenyésztők rátegyék a kezüket a sertésfajta uniós népszerűsítésére, a focitornát az autonómiáért szervezték, a székely bál a Várkert Bazárban pedig nemzetmarketing. Ja és Szász Jenő bő egymillió forintot keres havonta.
 
Szávay nehezményezi, hogy a magyar állam költségén tanítják románul a székelyföldi diákokat, szerinte a hatékony nyelvtanításra a román államot kell rákényszeríteni, Szász szerint viszont nemzetstratégiai prioritás, hogy ne bukjon meg az érettségin a székelyföldi diákok 50 százaléka (ez egyébként országos átlag is).
 
Elég vicces válaszokat adott Szász Jenő azokra a kérdésekre is, hogy miért titkolja ennyire az intézete által kidolgozott dokumentumokat, megállapodásokat: 
  • egy részüket elfelejtették még feltölteni; 
  • más részükről nem szeretné, ha egyenesen tőlük kapná meg a román vagy a szlovák kormány;
  • és nem esik jól neki az sem, hogy újságírók kikérhetik, kiperelhetik az intézettől ezeket az információkat, mert „nem tudom, sőt tudom, hogy időnként az atlatszo.hu nevében milyen erdélyi újságírók tesznek föl kérdéseket, akikről van tapasztalati tudásunk, az elmúlt 15-20 év kapcsán valamiféle ismérvünk, és nem vagyunk arról meggyőződve, hogy a neki kiadott válasz csak őt érdekelte, vagy az általa feltett kérdésekre a válasz csak őt érdekelte.”
A szakbizottság igazán segíthetne neki és az intézetnek azzal, hogy olyan törvényt javasol az Országgyűlésnek, amellyel felmenti őt az információszolgáltatás kötelezettsége alól, „hogy például a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ne legyen köteles minden egyes információról újságírói kérdésre választ adni”.
 
Az autonómiát mint nemzetstratégiai koncepciót (illetve annak hiányát) pedig Szávay lesz szíves nem rajta, az autonómia ősharcosán számonkérni, utasította vissza a választ kerek-perec Szász Jenő.
 
Magát a Kárpát-haza fejlesztési koncepció 2030 című nemzetstratégiát szándékosan nem tették fel az intézet honlapjára, viszont sikerült elfogadtatni a MÁÉRT-tal és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával, derül ki a jegyzőkönyvből.
 
További szaftos Monty Pythonozások az alábbi linken:

 

Hirdetés