Öt millió eurót kérnek a szatmári Pannónia Szállóért

A szatmári önkormányzat sztoikus nyugalommal nézi már egy jó ideje, hogy szétrohad a város legimpozánsabb épülete. Most sem tolakodnak a megvásárlásáért.
Hirdetés
Miközben napról napra szemmel láthatóan romlik a szatmári Pannónia (későbbi Dacia) Szálló állapota, a városvezetés nem döntött még arról, hogy áldoz-e öt millió eurót a történelmi fontosságú, ám rendkívül romos állapotban lévő ingatalan megvásárlására. Dorel Coica polgármester egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Ţânţaş família felajánlotta a városnak az egykori szállót. Mielőtt döntenének arról, hogy áll-e a vásár, az önkormányzat megvárja, hogy a művelődési minisztérium vagy a megyei tanács nem csap-e le az ajánlatra. Amennyiben nem élnek az elővásárlási joggal, akkor megvárják, hogy döntés szülessen abban a kártérítési perben, melynek keretében az önkormányzat morális károkozás miatt 770 ezer eurót követel a tuljadonosoktól. Végül pedig az önkormányzat jogászai hozzák meg a döntést: érdemes-e belefecölni az ingatlanba.     
 

A Szatmár régi főterén található szecessziós Pannónia Szálló építését 1901-ben kezdték el közpénzből. A kommunizmus idején a Dacia szálló működött benne, melyet a megyei turisztikai vállalat üzemeltetett. A rendszerváltás után privatizálták, majd eladták az épületet. Az új tulajdonosnak nem volt elég pénze, hogy befejezze az ingatlan felújítását, azóta indult meg a lassan visszafordíthatatlanná váló állagromlás.

Fotó: Mészáros Tímea

Hirdetés