„Hapták, jönnek a muszkák!”

Ha oroszokkal kapcsolatos érzelmekről van szó, hát a „barátságtalan” igazán magyarázható például a lengyelek, sőt az ukránok esetében, de legalább ugyanennyire magyarázható a magyarság esetében is, erre jogosítana fel megannyi szomorú történelmi tapasztalat.
Hirdetés

„Mégsem a magyarok körében dúl a legújabban lábra kapott oroszellenesség, hanem a románság körében, ha csak térségünket tekintjük. Mint mondottam, teljesen indokolatlanul egyébként, de úgy látszik, a román politikumnak mindig szüksége volt legalább egy nagyhatalmi ellenségképre, ahogyan egy nagyhatalmú kebelbarátra is, hogy vélt kisebb ellenségeivel hathatósan fölényeskedjen.

Oroszország most a mumus tehát, az Egyesült Államok a nagy barát (a franciák nagyon alámentek időközben!), s kötik is erősen a vitézi korcot Bukarestben, elsősorban Mircea Dușa toplicai hadügyér, aki nagy hirtelen stratégának csapott fel, no meg a sokadik külügyér, az aranyos Aurescu, aki legutóbb Németországot összekeverte Franciaországgal, mégsem mondott le, nehogy még nagyobb legyen a közröhej annál, amilyen támadt.”

Hirdetés