Kelemen: sok mindenről tárgyaltunk Johannisszal

Például magyar ügyekről. Mondjuk az autonómiáról pont nem.
Hirdetés

Ha Klaus Johannis Berlinben azt mondta volna, hogy van magyarkérdés Romániában, akkor most arról kérdeznének, mi is az – így reagált Kelemen Hunor tegnap Sepsiszentgyörgyön arra a román újságírói kérdésre, hogy miként vélekedik a bukaresti államfő egy nappal korábbi kijelentéséről, mely szerint nincs magyarkérdés Romániában. A székely szabadság napjára tervezett tiltakozó felvonulás tiltásáról az RMDSZ elnökének az a véleménye: az a szervezőkre és Marosvásárhely polgármesteri hivatalára tartozik.

A Háromszéki Küldöttek Tanácsának pénteki ülésére érkező Kelemen Hunor Johannis berlini nyilatkozata kapcsán kiemelte: nem kívánja azt kommentálni. A romániai magyarságnak számos gondja van, ezekről többször tárgyaltak is az államfővel, és úgy gondolja, ezeket párbeszéddel és parlamenti eszközökkel lehet megoldani. Arra a kérdésre, hogy lehet-e az autonómiáról tárgyalni az elnökkel, Kelemen azt mondta: minden elnökkel lehet beszélni bármiről. Hozzáfűzte azonban: Johannisszal sok mindenről tárgyaltak, de autonómiáról nem. „Beszéltünk a többség–kisebbségek viszonyáról, javasoltunk egy politikai megállapodást erről a parlamenti pártok között” – mondta.

Felidézte továbbá: amikor Johannis a Német Demokrata Fórum elnöke volt, támogatta a Tăriceanu-kormány idején előterjesztett kisebbségi törvényt, amely tartalmazza a kulturális autonómiáról szóló fejezetet is. Itt a nemzeti identitás megőrzését elősegítő intézményes garanciákról van szó minden kisebbség esetében, így a legnagyobb ilyen közösség, a magyarok esetében is. „Erről volt szó, és úgy gondolom, őszintén és nyíltan el kell mondani, miről tárgyalunk és miről nem” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az államfővel folytatott párbeszéd érintheti-e azt az intézkedést, mellyel Marosvásárhelyen betiltották a március 10-i székely szabadság napjára tervezett tiltakozó felvonulást, Kelemen Hunor leszögezte: az nem az államfő dolga.

 

Hirdetés