Rosszabb a magyar elítéltek helyzete a romániai börtönökben

Mivel nem használhatják az anyanyelvüket.
Hirdetés

Emberi jogokat sértő, súlyos visszaélések áldozatai a magyar elítéltek a romániai börtönökben – hívta fel a figyelmet a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat háromszéki szervezete. Legfrissebb hírlevelükben rámutatnak: több olyan börtön is működik az országban – Feketehalmon, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen – ahol a fogvatartottak több mint 20 százaléka magyar anyanyelvű, ezekben az intézményekben azonban sem szóban, sem írásban nem használhatják a magyar nyelvet.

A jogvédelmi szolgálat szerint ezekben a börtönökben a magyar nyelvű rádiók és televíziók adásait sem követhetik, nem kérhetnek magyar nyelvű pedagógust és pszichológust sem. A hírlevélben arra is felhívja a figyelmet a háromszéki szervezet, hogy miközben a törvény értelmében az elítélt használhatja az anyanyelvét a társaival való kommunikációban, bizonyos esetekben ez büntetéssel jár.

„A magyar nyelvhasználat miatt kialakuló konfliktusoktól, a többség haragjától az illető személyt nem védik meg a hatóságok. A súlyos lelki problémákkal küzdőknek joga van terapeutát igényelni, de senki nem biztosítja, hogy az elítélt az anyanyelvén kapjon segítséget, így sok esetben hátrányosan diszkriminálják a magyar foglyokat. Bizonyítható továbbá, hogy aki szóvá teszi a nyelvi jogok sérülését, a teljes büntetését kénytelen leülni, rossz magaviselet miatt nem szabadulhat korábban” – írja a szervezet.
 

Hirdetés