Kétszerannyi fegyvert exportálunk

Hollandia lett a legfőbb megrendelője a romániai hadiiparnak, Szaúd-Arábiának és Jemennek viszont már nem szállítunk.
Hirdetés

Románia megkétszerezte tavaly a haditechnika- és fegyverexportból származó bevételeit, amelyek elérték a 177 millió eurót – derült ki a Gandul című portál által kedden közölt összesítésből.

A hazai védelmi iparnak így nemcsak a 2013-ban regisztrált hullámvölgyből sikerült kikerülnie, hanem az utóbbi öt év legjobb exporteredményét érte el. 
 
A hazai katonai felszerelést gyártó cégek legfontosabb megrendelőjévé Hollandia lépett elő, amely tavaly 74 millió euró értékben vásárolt szerkezeti elemeket, részeket és fegyverzetet hadihajói számára. A második helyre csúszott vissza az Amerikai Egyesült Államok, amely tavaly 41 millió euróért vásárolt távcsöveket, különböző kaliberű kézifegyvereket, gránátokat és lőszert Romániából.
 
A hadiexport megduplázódásához jelentős mértékben hozzájárultak az Izraelből, Nagy Britanniából és Törökországból érkezett megrendelések, ugyanakkor az első tíz partnerország között olyan régebbi „kliensek” is megjelentek, mint Marokkó, Afganisztán, Egyiptom és Indonézia. 
 
Új piacnak számít Jordánia, Görögország és Moldova, ugyanakkor a román védelmi ipar elveszítette kereskedelmi kapcsolatait Nigériával, Svájccal, Belgiummal, Szaúd-Arábiával és Jemennel – írta a hírportál.

Hirdetés