Na ki a hibás a Mikó-ügyben hozott ítéletért?

A Magyar Szocialista Párt közleménye minden kétséget eloszlat.
Hirdetés

Ha önök arra tippeltek, hogy a válasz: Orbán Viktor, akkor nem tévedtek nagyot. A magyar szocialisták ingerküszöbét is elérte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügye, és kemény hangú közleményt adtak ki a témában.

A Kiss László országgyűlési képviselő által az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint 

elfogadhatatlan a román bíróság döntése,

amellyel érvénytelenítette a kollégium épületének visszaszolgáltatását és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ügyben eljáró restitúciós bizottság tagjait, köztük Markó Attila parlamenti képviselőt. Méltánytalan és veszélyes precedensteremtő döntés született és veszélybe kerülhet az, amit a romániai magyarság az elmúlt két évtizedben a visszaszolgáltatás terén elért – írják. 
 
És itt jön az a pillanat, amikor

a szocialisták a nemzetpolitikai asztalra csapnak.

Mert milyen okból is juthatott ide az egész Mikó-ügy? Azért, mert – amint a bírósági döntés is egyértelművé tette – a romániai magyarság mögött nem áll egy erős érdekérvényesítő képességekkel rendelkező anyaország. Ezért felszólítják a kormányt, hogy tegye félre a „súlytalan mosolydiplomáciát”, a kétoldalú tárgyalásokon tűzze napirendre az érzékeny kisebbségi problémákat, és határozottan álljon ki a külhoni magyarság jogainak védelme érdekében.

Hirdetés