Johannis: jövőre kormányra kerülhet a PNL

Szerinte sok honatya arra készül, hogy otthagyja a kormányoldalt. Kikre gondolhat?
Hirdetés

Megtörténhet, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már jövőre kormányra kerül – mondta Klaus Johannis megválasztott államfő, a párt elnöke egy, a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

A politikus szerint az elkövetkező hetekben több parlamenti képviselő is elhagyja majd a kormányoldalt, számuk pedig elégséges lehet ahhoz, hogy a PNL 2015-ben bizalmatlansági indítvány révén megbuktassa a kormányt.

Mindenki a győztes oldalon akar állni” – indokolta az általa mondottakat Johannis.
 

Sulfina Barbu, a PNL alelnöke még kedden közölte, hogy jövő év elején bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Hirdetés

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) minden esetre megpróbálja bebiztosítani parlamenti többségét, ennek érdekében Victor Ponta pártelnök-kormányfő kedden közölte, hogy bevonja a kormányba a PNL-ből kilpett Călin Popescu-Tăriceanu alapította Liberális Reformártot (PLR). A PSD-n belül ugyanis attól tartanak, hogy az RMDSZ a koalíció leggyengébb láncszeme: Mircea Geoană szenátor, a párt korábbi elnöke szerint a PLR bevonását a kormányba az indokolja, hogy az RMDSZ részéről olyan jeleket tapasztalt, miszerint hajlandó lenne átállni a jobbközép erőkhöz.

Ezt Markó Béla szenátor, korábbi RMDSZ-elnök azon nyilatkozatára alapozta, miszerint a szövetség elv szinten megvitatja az átállás lehetőségét. Markó ugyanakkor azt is leszögezte: a téma most nem aktuális, mivel a PNL meg sem kereste az RMDSZ-t ebben az ügyben.
 

Hirdetés