Székelyföldi románok: a szentgyörgyi lőtér maradjon a védelmi tárcánál!

Annak átadása a városnak egyenes nemzetbiztonsági kockázatot jelentene szerintük. „Fontos a katonai struktúrák megőrzése és megerősítése (...) a potenciális konfliktusövezetekben” – vallják.
Hirdetés

A székelyföldi románok érdekvédelmi szervezete szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, és hazaárulással érne fel a sepsiszentgyörgyi lőtér önkormányzati tulajdonba juttatása. A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) hétfőn nyílt levében kérte Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a kormány ne engedje át az önkormányzatnak a sepsiszentgyörgyi lőteret. A szervezet szerint nemzetbiztonsági ügy, hogy a lőtér a védelmi minisztérium felügyeletében maradjon, és az „etnikai alapú szeparatizmus potenciáljával rendelkező régió” stabilitását szolgálja.

A szervezet arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy „a magyar szélsőségesek” az elmúlt években számtalan kísérletet tettek arra, hogy kiűzzék a városból a román hadsereget, és birtokukba vegyék a hadsereg ingatlanait.

„Súlyos hiba lenne lemondani a katonai struktúráról egy szeparatista potenciállal rendelkező régióban egy olyan pillanatban, amikor Ukrajna példája is azt mutatja, hogy fontos a katonai struktúrák megőrzése és megerősítése (…) a potenciális konfliktusövezetekben” – fogalmazott a székelyföldi románok érdekvédelmének igényével fellépő civil szervezet.

A civil fórum szerint a lőtér a székelyföldi románok számára „a román állam szimbolikus jelenlétét tanúsítja egy olyan területen, ahol az állam román jelképei egyre kevésbé vannak jelen”.

Mint ismeretes, a lőtér önkormányzati tulajdonba kerüléséről már négy évvel ezelőtt elkezdődtek a tárgyalások, az önkormányzat csereterületet is ajánlott a védelmi minisztériumnak, azonban a kormányváltások miatt elakadtak az egyeztetések. Három évvel ezelőtt egy balesetet követően még hangsúlyosabban jelent meg a terület átvételének igénye: a lőtérről kilőtt puskagolyó az árkosi telkén kertészkedő nyugdíjas férfi közelében süvített el. Sepsiszentgyörgyön akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet.

Hirdetés

Antal Árpád polgármester a legutóbbi tanácsülésen arról számolt be, hogy a védelmi tárcával kötött megállapodás alapján készült jogszabály tervezetét az igazságügyi minisztérium megvétózta, ugyanis a sepsiszentgyörgyi lőtér 70 hektáros területéből nyolc hektár per tárgyát képezi. Ezért az igénylésből kivették a nyolc hektárt, és újraindítják a folyamatot.

A tervek szerint a területből 12 hektárt az egyházak között osztanak szét, hogy temetőket létesíthessenek. Öt hektárral bővítenék a közös temetőt is, a területen pedig létrehoznák a hősök emlékparkját, és akkor a városvezetés újra megpróbálkozik a belvárosi szovjet obeliszk elköltöztetésével. A telek többi részére egészségügyi központ építését tervezi az önkormányzat.
 

Hirdetés