Filmtettfeszt sajtótájékoztatója a Bulgakovban
Mozii!!
Szerző: Szabó Tünde
2014. szeptember 27. szombat, 13:34
Plusz fiatal magyar filmesekkel, az ő új és jó filmjeikkel. Még Tolnai Klári századik születésnapját is megüljük.

Szerencsés évjárat lett ez 2014, idén értek filmekké a három éve indult Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozta tervek. Így jóval nagyobb lett a felhozatal a filmszemleként is működő 14. Filmtettfeszten, és még csak le sem tudják vetíteni négy nap alatt az összes jót - csigázták az érdeklődésünket tegnap a filmtettesek a Bulgakov kávézóban.

Szinte minden hónapra jutott egy új magyar film, kilencnek az október 2-5. közötti Filmtettfeszten lesz az erdélyi premierje - mondta Zágoni Bálint főszervező, a filmtett.ro portál menedzsere. Azt már kezdjük megszokni, hogy a portál nem csak Kolozsváron szülinapozik a négynapos fesztivállal, idén viszont három új partnernek köszönhetően már tíz erdélyi városban pörögnek a filmek (Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Besztercén).
 
Székelyföldön ráadásul úgy, hogy ott nincs is mozi, a beszterceiek pedig annyira lelkesek, hogy egyenesen ők keresték meg a filmtetteseket, hogy tettestársak lehessenek.
 
Idén sok a fiatal rendező műve, de olyanból is bőven akad, amely nemcsak kijutott, de nyert is külföldi fesztiválokon, például A berni követ Montréalban harmadik díjat, vagy Bodzsár Márk Isteni műszakja Portóban, Kerékgyártó Yvonne Free Entryje Szerbiában. És ha már Szerbia: Filmtettfesztre most először érkezik vajdasági magyar rendező, Tolnai Szabolcs és filmje, Az erdő.
 
Zágoni Bálint és Buzogány Klára
 
Zágoni Bálint menedzser, Buzogány Klára főszerkesztő | Fotók: Szabó Tünde
 
A közönségkedvencek közül nagyon várjuk a Couch Surf című, új Dyga Zsombor-filmet (Kolozsváron csütörtökön este 8-tól), illetve a Magyarországon idén legnépszerűbb magyar filmet, a Megdönteni Hajnal Tímeát (szombat este 9-től).
 
Aki a komoly valóságot szereti, ne hagyja ki a dokumentumfilmeket, lesz köztük szomorú, megdöbbentő de kifejezetten aranyos is - konferálta fel a szekciót Buzogány Klára, a filmtett.ro főszerkesztője. Sőt az egyiken, a bohócdoktorról szóló Dr. Lalán még Jakab-Benke Nándor szerkesztő is szinte elpityeredett, annyira szép film. Ő maga vallotta be. 
 
(Mi pedig találkozhatunk magával Dr. Lalával és a rendezőjével, mert Kolozsváron nagyon sok közönségtalálkozó lesz a vetítések után, és néhány filmes elutazik Udvarhelyre, Szentgyörgyre, Váradra is.)
 
A megdöbbentő dokumentum A tartótiszt lesz, amelyben egy volt titkosszolgálati tiszt mesél a múltjáról, ráadásul igen büszkén. A Szerelempatakot nagyon sokan már láttuk, de most ki lehet faggatni Sós Ágnest utána. Buzogány Klára nagyon ajánlotta még az Overdose - Vágta egy álomért is, amely nem is annyira Dóziról, mint inkább azokról az emberekről szól, akiknek sorsát Overdose istállója fonta össze. És ebben az istállóban nem a lóé az egyetlen tragédia.
 
Filmtettfeszt-szervezők
 
Zágoni Bálint, Buzogány Klára, Szántai János és Jakab-Benke Nándor
 
A rövidfilmeket idén három blokkban vetítik: lesz egy erdélyi blokk volt és jelenlegi diákok munkáival, egy magyarországi a Cinefest kisfilmjeiből, és természetesen egy külön a Filmtett alkotótábor idei terméséből.
 
A gyerekprogram idén négy teljesen különböző filmből áll. A Bogyó és Babóca harmadik évada nagyon friss, augusztus végén jelent meg a magyarországi mozikban, és szűk rétegfilmnek mondható: 5 éves kor fölött már a gyerekek is utálják. Váradon a mesefilmet műhelyprogramon lehet majd levezetni.
 
Na de idén levetítik az egyik aranyos klasszikust, a Vili, a veréb egészestés rajzfilmet, ami ugyanúgy családi program lehet, ahogy a két ifjúsági film, az Aura című sci-fi és Mátyássy Áron új alkotása, a Berosált a rezesbanda.
 
 
Ami nem film, de kíséri a fesztivált, az a Sárga Csikó-díj azok kitüntetésére, akik elősegítették az erdélyi filmgyártást. Idén Muhi András producer lesz az. Akit érdekel, hogy néz ki az új plakett, Koncsag Ádám alkotása, az ugorjon be csütörtökön ötre a Győzelem moziba. Rögtön utána vetítik A berni követ, és rögtön utána tájékozódni lehet arról, hogyan lehet pályázni a Médiatanácshoz a határon túli alkotók számára elkülönített alapra. Ha valakit érdekel.
 
Nyáron lett volna száz éves Tolnay Klári színésznő, az ő születésnapját életrajzírójával, Góg Laurával és az Ágrólszakadt úrilány vetítésével ünnepeljük a Sapientián, ugyanott 13 filmjének plakátjaiból minikiállítás nyílik.
 
Az Insomnia kávézó idén a filmtörténet legrosszabb filmjével, Ed Wood 9-es terv az űrbőljével száll be, és nem akárhogy. A filmben játssza utolsó szerepét Lugosi Béla, aki a forgatás befejezése előtt hunyt el, ezért az utolsó jeleneteket már nélküle vették fel. Vetítés után akkora meglepetésszeánszot ígért Szántai János, hogy nemcsak a hátunk fog borzongani, hanem az asztalok is táncolni.
 
A másik különlegesség Székelyudvarhelyen vár, Szabó Károly képeslapgyűjtményéből színészportrékat állít ki, jó régieket, akiknek a karrierje még a némafilmek idején indult. És Udvarhelyen lehet majd behajtani egy filmre: az Isteni műszakot a helyi Kaufland parkolójában kialakított autós moziban vetítik majd.
 
Új, hogy idén nagyon sok filmhez román felirat készült, és ami megszokott: idén is minden ingyenes!
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/5183
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.