A Kolozsvári Magyar Napok sikerének biztos jele

Hogy vele reklámozza magát a helyi elit két, tömegeket megmozgató intézménye is, a KMDSZ és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem.
Hirdetés

És ezt ma el is mondta nekünk a BBTE rektorhelyettese és a KMDSZ elnöke. 

A KMDSZ magán keresztül inkább az önkéntességet reklámozta sikerrel: a diákszervezet kilenc emberrel koordinálta a Magyar Napok 270 önkéntesét, és megszervezte a KMN sportrendezvényeit – számolt be hétfőn Rés Konrád Gergely, a szervezet elnöke.
 
A diákok ráéreztek arra, mekkora buli önkéntesként dolgozni és barátokat szerezni egy ekkora rendezvényen, és míg öt éve nem egészen százan segédkeztek, idén háromszorannyi önkéntesnek adtak munkát. Ők dolgoztak az infópontokon, rohamcsapatoztak, besegítettek a kulturális rendezvényeken, és teljes mértékben ők bonyolították a sportprogramokat.
 
A résztvevők pedig inkább az egyéni, mint a csapatsportokra jelentkeztek, tudtuk meg a KMDSZ elnökétől, ezért jövőre több, egyénileg is űzhető sportágat terveznek. A hagyományos foci-, asztalitenisz-, úszó és kosárbajnokság mellett ki lehetett próbálni a biciklipólót vagy a slackline-t. Igen, ez az egyensúlyozás kifeszített hevederen.
 
A BBTE idén alaposan kihasználta a KMN lehetőségeit. Soós Anna rektorhelyettes az egyetem Farkas utcában felállított sátrában zajlott tevékenységeket ismertette, és elmondása szerint nagyon is megérte kinyitni az egyetem nyáron egyébként zárva tartó történelmi múzeumát.
 
Lokodi Katalin, Rés Konrád Gergely, Soós Anna
 
Lokodi Katalin, Rés Konrád Gergely, Soós Anna
 
A Babeș-Bolyai magyar tagozata már harmadjára szervezett nyári egyetemet gólyáknak, mindhármat a Magyar Napok hetére időzítette. Idén először pedig középiskolásokat is fogadtak, hogy a különböző fejlesztő programokkal, képzésekkel, pályaorientációs tanácsadással és nem utolsósorban a KMN alatt pezsgő Kolozsvárral tereljék őket a BBTE felé, ha majd leérettségiznek.
 
Első évben ötven körüli létszámmal zajlott, idén már 90-en jöttek el a nyári egyetemre. Itt nem volt felvételi, bárki jöhetett, aki kifizette az 50 lejes jelentkezési díjat. A BBTE 16-os bentlakásában laktak, ide beköltöztették azt az öt kolozsvári diákot is, aki beiratkozott a nyári egyetemre, hogy szokják az életet a campuson – mondta el Lokodi Katalin, a nyári egyetem koordinátora.
 
A gólyákat egyetemlátogatásra, kurzusokra, várost nézni és magyarnapos programokra vitték, illetve felsőbb éveseket vallathattak ki az egyetemista élet olyan fogas kérdéseiről, mint a vizsgaszesszió túlélése. 
 
Jövőre még több gólyát szeretnének elhívni, és Soós Anna elárulta a magyar tagozatnak azt a tervét is, hogy a következő években nemcsak a kolozsvári, hanem más erdélyi nagyvárosok városnapján is felvernék az egyetem sátrát.
 

Hirdetés