Aranyat! Ne turistát!
Timi
2014. augusztus 11. hétfő, 19:03
A ciánalapú bányászat verespataki támogatóinak nem tetszik, hogy fiatal aktivisták özönlik el Verespatakot a héten zajló Szénafeszt alkalmából. Azt kérik, hogy ne szervezzék meg többször a találkozót.

Tavasszal ők robbantották ki Illés Zoltán, Magyarország volt környezetügyi államtitkárának verespataki látogatása miatti sajtóbotrányt, és most ismét akcióba lendülnek. A Bányászat Jövője (Viitorul Mineritului) szakszervezet, valamint a Verespatakért (Pro Roşia Montană) és az Igazságért (Pro Dreptatea) civil szervezet a ma kezdődött Szénafeszt apropóján felháborodott hangvételű közleményben kérik, hogy

ne szervezzék meg többször a zöldek találkozóját a bányászvárosban.

A sértettség konkrét oka nem derül ki, az viszont igen, hogy az aranybánya-terv támogatói úgy érzik, hogy a zöldekben nincs semmi jóérzés a verespatakiakkal szemben, amiért egy bányászatellenes fesztivált szerveznek egy bányászvárosban. 

Írásukban jó pár jelzővel illették a Szénafeszt szervezőit és résztvevőit, akik megítélésük szerint nem dolgoznak, nem törődnek a holnappal, nem érdeklik őket a helyiek gondjai, és

alig várják, hogy leléphessenek otthonról, hogy a Szénafeszten igyanak és drogozzanak.

A külföldről pénzelt, destruktív rendezvény szervezői nem tudnak megoldással szolgálni a verespatakiak gondjaira, milyen jogon ellenzik ők a verespataki bányászatot? – kérdezik a közleményben, majd felemlegetik, hogy a 2012-es decemberi népszavazáson a lakosok 80 százaléka egyetértett a bánya megnyitásával.
 
A Szénafeszt szervezői a Citynews megkeresésére reagáltak a vádakra. Indokolatlannak nevezték a bányászszervezetek reakcióját, és elmondták: nem ők a hibásak, hogy a bányászat támogatói az összes reményüket egyetlen munkáltatóhoz fűzik. „Hiszünk abban, hogy

az ipari termelés nem megfelelő ennek a térségnek,

és bár nem a mi feladatunk munkahelyeket teremteni a helyieknek, évente több ezer turistát hozunk Verespatakra. A szállás és étkezés biztosítása már a helyi családokon múlik” – nyilatkozta Tudor Brădățan, a Szénefeszt szóvivője. Hozzátette: a fesztivált a törvényes kereteket tiszteletben tartva szervezik, ráadásul magánterületen.  
 
A Szénafesztet idén kilencedjére szervezik meg Verespatakon, ennek keretében pedig harmadjára tartják meg a társadalmi mozgalmak nemzetközi fórumát. A fesztivált teljes egészében önkéntesek szervezik, és a meghívott előadók, művészek is ingyen jönnek el. Idén is lesznek koncertek, színházi előadások, műhelybeszélgetések, filmvetítések, közösségi programok, képzőművészeti kiállítások. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4407
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.