Florin Piersic és Cseh Szabolcs
gyász
fsandor
2014. augusztus 1. péntek, 13:09
Péntekre virradóra elhunyt Románia legismertebb kaszkadőre, Cseh Szabolcs.

A Romániában Szobi Cseh néven ismert kaszkadőr (a fotón jobbra, mellette Florin Piersic) hosszú betegség után, 71 évesen hunyt el egy bukaresti kórházban.

Cseh Szabolcs Csíkszeredában született 1942-ben. Egyetemistaként artista volt a Bukaresti Állami Cirkuszban, később kaszkadőrként dolgozott több román és külföldi filmprodukcióban.

Cseh volt a román filmipar legismertebb kaszkadőre, gyakorlatilag minden olyan alkotáson rajta van a keze nyoma, amelyben harci, verekedős vagy egyéb akciójelenetek láthatók. Százötvennél is több filmben dublőrködött vagy játszott szerepet, a legismertebbek a Florin Piersic főszereplésével forgatott betyárfilmek, illetve a Sergiu Nicolaescu által rendezett történelmi és akciófilmek.

Három évvel ezelőtt kiderült, hogy korábban együttműködött a Szekuritátéval.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4261
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.