Zsírgazdag ország vagyunk

Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent a gyerekek elhízása. Miért lenne kivétel ez alól Románia?
Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyermekkori elhízást monitorizáló programmal igyekszik felmérni az elhízás okait, és megoldást találni a problémára. A felmérésben 2013-ban Románia is részt vett, így kiderült: hazánkban főként a fiúkra és a városon élőkre leselkedik leginkább az elhízás veszélye.

A 8 évesek körében készített felmérésben részt vevők 26,75 százaléka bizonyult túlsúlyosnak, míg 11,6 százaléka elhízottnak. Az európai felmérések sem mutatnak sokkal jobb eredményt:  a 8 éves fiúk 19,3 – 49 százaléka, míg a lányok 18,4 – 42,5 százaléka túlsúlyos. Az alultápláltság a gyerekek kevesebb mint 2,5 százalékánál jelentkezett. Hazánkban a túlsúlyosok 31,6 százaléka városon, míg 21,7 százaléka vidéken él. Az elhízottak 13,15%-a városon, 10,18%-a vidéken, s 9,85%-a mezővároson él.
 
Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a vizsgálatot 2013-ban egy  háromhetes időszakban végezték el 207 iskolában. A felmérés antropometriai mérésekből (testsúly, testmagasság, derékkörfogat), valamint táplálkozási és aktivitási szokásokat felmérő kérdőívből állt. Az eredmények egy egészségmegőrző program kidolgozását teszik megkerülhetetlenné.

Fotó: adevarul.es

Hirdetés