Malina Hedvig plakát
...And justice for all
pazs
2014. május 1. csütörtök, 16:28
Miközben Szlovákia az EU-tagság tizedik évfordulóját ünnepli, a felvidéki magyarok eltemették Justiciát.

Több százan (egyes források szerint több mint ezren) tüntettek a pozsonyi Vármegyeház téren szerda este a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett, azt követően, hogy a szlovák főügyészség hamis tanúzás miatt vádat emelt ellene.

Emlékszünk, ő az a lány (azóta már kétgyermekes családanya), akinek az ügyét olyan fontosnak találta a szlovák kormány, hogy személyesen Robert Fico akkori (és jelenlegi) miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter is megszólalt, ami legalábbis különös egy láthatóan köztörvényes bűncselekmény esetén. Malina Hedvig kálváriája ekkor kezdődött: azzal vádolták, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért hamis tanúzás miatt a hatóságok eljárást indítottak ellene.

A mostani tüntetést – amelyen több ismert felvidéki magyar közéleti személyiség is jelen volt – a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet hirdette meg. A tüntetők egyebek mellett Igazságot Hedvignek, Ma Hedvig, holnap te feliratú transzparenseket emeltek a magasba. A rendezvényen felszólalók – polgári szervezetek képviselői, újságírók – magyarul és szlovákul egyaránt elhangzó beszédeikben felidézték a történteket és bírálták a szlovák hatóságokat és az igazságszolgáltatást.
A tüntetésen felolvasták Zsák Malina Hedvig üzenetét. A nő, aki tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot és januárban családjával együtt Győrbe költözött, levelében arra mutatott rá, hogy nyitrai megveretése a „legkevésbé fájó megpróbáltatás” volt azok közül, amelyeket az elmúlt években ki kellett állnia.

Fotó: Somogyi Tibor / Új Szó

Ekkor következett a demonstráció leglátványosabb része. A tüntetők átvonultak a megmozdulás másik helyszínére, a pozsonyi Hviezdoslav térre, ahol a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében időközben megkezdődött a Szlovákia EU-csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett kormányünnepség. A tömeg előtt néhány, a második világháborús német hadsereg tiszti bőrkabátjaira emlékeztető viseletbe öltözött fiatal egy Justicia (Igazságszolgáltatás) feliratú koporsót vitt, mellettük pedig egy szlovák rendőregyenruhát viselő férfi az igazság római istennőjének öltözött nőt vezetett. Az EU-s ünnepség miatt rendőrségi kordonokkal részben lezárt téren a beöltözött fiatalok szimbolikusan újrajátszották a nő megveretését.

A tüntetés, amelyet nem kísért rendbontás, a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Andrej Kiska újonnan megválasztott, júniusban hivatalba lépő szlovák államfő egyébként a közelmúltban úgy nyilatkozott, ha elítélik Malina Hedviget hamis tanúzás miatt, kegyelmet ad neki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/2464
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.