La Terenuri
Kúlságok Erdélyből
szabot
2014. március 28. péntek, 14:21
Babot, borsót, salátát, fűszereket, epret, hagymát, paradicsomot és valódi közösséget termeszt a lecsókert Gyergyószentmiklóson. Akkora a kedv, hogy nem elég a föld.

A városi kertészkedés óriási siker, már az első évben meghozta gyümölcsét és zöldségét – tudósít a maszol.ro a gyergyói közösségi kertészkedés születésének második évfordulójáról.

22 áras beltelket ajánlott fel a városháza a lakók kertészkedési kedvének, amelynek ez már nem is elég, pedig családonként csak 45 négyzetmétert lehet megművelni. Ezért idén a város arra kéri a parlagon heverő telekkel rendelkezőket, kapcsolódjanak be ők is a közösségi kertészkedésbe.
 
Gyergyószentmiklóson lecsókertnek hívják a közös veteményest, amely képes volt az egymásra nem kíváncsi, szimpla köszönőviszonyban lévő szomszédokat igazi közösséggé formálni. A Makkos utcában kertészkedők idén április négyig jelentkezhetnek ismét a városházán, újabb földfelajánlásokat és -igényléseket április 18-ig fogad a hivatal.
 
Kolozsváron a Monostor negyed tetején indult két éve hasonló kezdeményezés La Terenuri (A telkeknél) néven. Itt a kertészkedésen kívül igyekeznek hogy a környező tömbházakban élő gyerekeket és időseket különböző, őket érdeklő és lekötő közösségi és kulturális programba bevonni, hogy enyhítsék a lakótelep környezeti és kulturális sivárságát. Vagy épp öko-vetőmaggal látják el a környéken kertészkedőket.
 
Itt idén már március elején beindult a vetés (lásd a képen, amit köszönünk a csoportnak), és azt igénylő lakótelepi iskoláknak is segítenek saját kertet kialakítani.
 
Zamatos részletek az alábbi linken:
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/1768
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.