Magyar Gárda a Hősök terén
Ki az extrémekkel!
MTímea
2014. március 14. péntek, 18:58
Veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, így kitiltották Romániából a Jobbik és a Magyar Gárda tagjait. A döntést pénteken este jelentette be a román Belügyminisztérium (MAI).

A két említett szervezet mellett nem kívánatosnak nyilvánították a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Betyársereg nevű szélsőséges csoportok tagjait is. A román hatóságok „megelőző” célzattal hozták meg döntésüket, azt követően, hogy kielemezték a szóban forgó csoportosulásoknak a nemzetbiztonságra gyakorolt veszélyét, nyilatkozta Monica Dajbog, a MAI szóvivője. Azt nem pontosította, hogy a Jobbik vezetője, Vona Gábor ellen hoztak-e külön intézkedést, csupán annyit mondott, hogy ehhez büntetőjogi eljárást kellett volna indítani ellene.

Mint ismeretes, a romániai politikai erők a március 10-i marosvásárhelyi Székely szabadság napja után üzentek hadat a Jobbiknak, és vezetőjének, Vona Gábornak. Traian Băsescu román államfő az autonómiatüntetésen a magyar szélsőségesek és a csendőrök között kialakult dulakodás kapcsán, illetve annak apropóján, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke is a helyszínen tartózkodott, múlt kedden este a Jobbik romániai akciójának betiltását szorgalmazta.„A Jobbik egy szélsőséges párt, amely nem visel felelősséget az egyesült Európáért, csak saját kicsinyes céljait követi. Európában növekszik a szélsőséges pártok súlya, és ha Magyarország nem tudja féken tartani őket, Romániában nincs keresnivalójuk” – mondta Traian Băsescu.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is a Jobbik Romániából való kitiltását kérte szerdán, csatlakozva az államfőhöz. Boc közölte, arra kéri a parlamentet, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el egy olyan jogszabályt, amely törvényen kívül helyezi a szélsőséges megnyilvánulásokat. „Nem támogathatjuk Románia területén az alkotmánnyal ellentétes tevékenységeket” – hangoztatta Emil Boc.

Victor Ponta miniszterelnök szintén szerdán úgy nyilatkozott: az államfő tehet lépéseket Vona Gábor kitiltása ügyében, ugyanakkor a szélsőségességről szóló diskurzusba belekeverte Tőkés László nevét is. Ponta szerint valakit nem lehet csak azért kitiltani az országból, mert egy bizonyos párt tagja, egyéni elbírálás alapján azonban egy személytől megtagadható a belépés. Közölte: a belügyminisztérium összeállított egy dossziét Vona tevékenységéről, és továbbította azt az államfőnek. „Az államfő, ha már nem támogatja Tőkést és Vona Gábort, ha átértékelte a szerepüket, és ma már veszélyesnek tekinti őket Romániára nézve, meggyőződésem, hogy a kormány intézkedése nyomán lépni fog” – fogalmazott Ponta.

A Jobbik elnöke nyílt levélben fordult Románia elnökéhez és miniszterelnökéhez a nem kívánatos személlyé nyilvánításával kapcsolatos eljárás ügyében. Vona Gábor azt írta: a politikusokat vagy félretájékoztatták, vagy egy „alacsony szintű és magyarellenes politikai játékot játszanak". „Amennyiben Önöknek azzal van a bajuk, hogy én és a pártom következetesen, minden körülmények között kiáll a székely magyar autonómia ügye mellett, akkor azt mondják ki őszintén!" - szólította fel levelében Románia elnökét és miniszterelnökét Vona Gábor.
 

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.