Háborgatott halottaink
Timi
2014. március 5. szerda, 18:39
Súlyos kegyeletsértést követett el a nagyváradi önkormányzat több mint száz elhunyttal szemben. A holttesteket – amelyeket még 2009-ben exhumáltak a felszámolt szőlősi és olaszi temetőkből – egy jeltelen tömegsírba hantolták el.

A nagyváradi önkormányzat még 2009-ben döntött úgy, hogy felszámolja az akkor már jelentősen elhanyagolt várad-szőlősi és várad-olaszi köztemetőket, és exhumálja az ott eltemetett halottakat. A kezdeményezés közfelháborodást keltett, de mivel mindenki belátta, hogy tarthatatlan az az állapot, amibe a kommunizmus évei alatt kerültek az egykoron színmagyar sírkertek – és az önkormányzat is azt ígérte, hogy méltó módon kezeli az ügyet –, idővel lecsillapodtak a kedélyek. A történelmi egyházak már azelőtt exhumálták és újratemették Nagyvárad köztiszteletben álló polgárainak földi maradványait, amiképpen a város történelmi örökségéhez tartozó síremlékeket is igyekeztek maradéktalanul megmenteni.

A hozzátartozók kérésére a Rulikowski temetőbe temették el több, a másik két sírkertből kikerült elhunyt földi maradványait, de így is maradt mintegy száznyolcvan, túlnyomórészt azonosított személy, akik maradványaiért nem jelentkezett senki. Ezeket a Rulikowski temető városi kápolnájában öt éven át őrizték, a héten viszont – teljes titokban – egy közös jeltelen gödörbe hantolták el. A kegyeletsértő esetre Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő hívta fel a közvélemény figyelmét, aki a sajtót kivitte a helyszínre is. Elmondta: „amit itt látnak az egy tömegsír, ahova közel kétszáz váradit temettek el, köztük a városnak olyan jeles nagyságát, mint Sztarill Ferenc, aki a Sas-palotát, az EMKE-kávéházat és a Poynar-házat építette” – számol be az Erdon.ro. Szabó Ödön felszólította az önkormányzat vezetését, hogy tegyék jóvá, amit tettek, mert még nem késő. Az RMDSZ-es képviselő azt is nehezményezte, hogy a sírgödröt oda ásták, ahová a hajléktalanokat szokták temetni, és a sírgödörnél minimális területrendezést sem végeztek.
 
Az önkormányzat illetékese úgy vélekedett, hogy jó dolgot cselekedtek azáltal, hogy eltemettették az elhunytakat, mert a sírhely bárki által látogatható lesz. Hozzátette, hogy a területet körbekerítik, és egy emlékművet helyeznek majd el ott.
 
A temető igazgatója az Erdon.ro megkeresésére közölte: Sztarill Ferencet a leszármazottak kérésére külön temették el. 
 
Fotó: www.bihorstiri.ro
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/1156
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.