Dacia
Dák tales
béel
2014. február 12. szerda, 11:58
Apokaliptikus eseményeket vizionál az államfő. Traian Băsescu szerint elköltözhet Romániából a Dacia autógyár, ha nem épül meg mihamarabb a dél-erdélyi autópálya.

Piteștiről áthelyezi összeszerelő üzemét a Dacia gépkocsigyár Észak-Afrikába - jelentette ki Traian Băsescu államfő, aki szerint a francia Renault már készül az áttelepítésre.

Băsescut kedden a Mediafax hírügynökség idézte. Az államfő egy kolozsvári regionális televízió műsorában mondta el: Románia számos beruházást elveszít, ha nem fejezi be a IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya építését.

Biztos, hogy el fogjuk veszíteni a Dacia pitești összeszerelő üzemét, mert Tangerben már megvannak a romániai kapacitás átvételéhez szükséges feltételek. Elkezdődött már ugyanis a marokkói Dacia-üzem kapacitásának bővítése" - mondta Băsescu.

Az államfő bírálta a kormányt, amely olyan dél-romániai autópálya-szakaszok építésére költ pénzt, amelyeket nem tesznek indokolttá a gazdasági szempontok. Băsescu rámutatott: Románia óriási lemaradást fog elszenvedni, ha nem csatlakozik mielőbb az említett európai közlekedési folyosóhoz.

Băsescu főként azt nehezményezi, hogy a dél-romániai  és Nagyszeben közötti autópályaszakasz elkezdését nem tekinti prioritásnak a kormány.

Victor Ponta miniszterelnök „butaságnak" nevezte az államfő nyilatkozatát. Elmondta, hogy nemrég találkozott a Renault csoport igazgatójával, aki Ponta szerint egyértelműen megmondta: folytatni fogja a francia gyártó a romániai beruházásait.

Philippe Gustin, Franciaország bukaresti nagykövete nemrég úgy nyilatkozott, Romániának nagyon fontos, hogy a közút- és vasúthálózatát mielőbb összekösse az európai hálózattal, mert például a Dacia elsősorban Nyugatra exportál, és a szállítás okozta késések csökkentik a gyártó versenyképességét.

A nagykövet adatai szerint a Dacia 3 százalékkal járul hozzá Románia bruttó össztermékéhez, a román exportnak pedig a 10 százalékát teszik ki a francia gyártó járművei. 

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.