Szerző: Székedi Ferenc
2014. február 11. kedd, 07:56
Akár tetszik ez bizonyos hazai csoportosulásoknak, akár nem, Romániában és külföldön, nemzetközi intézmények előtt, a romániai magyarság egyetlen legitim, tehát jogállamilag hitelesített képviselője az RMDSZ.

Az egyik székelyföldi megyei lap eszmefuttatása nyomán a világhálós visszhangozók (fórumozók, hogy a kellő fogalmat használjam) közül nagyon sokan most igyekeznek ráhúzni a vizes lepedőt az RMDSZ-re vagy egyes vezetőségi tagjaira, hogy azért hoztak létre bizottságot a székelyföldi területi autonómia működési keretének a kidolgozására, mert megint csak a végletekig szeretnének elhúzni, elnapolni valamit, hogy ne legyen belőle semmi.

Ez az állítás hamis. Egy jogi fogalomrendszerre, jelenleg használatos jogi környezetre támaszkodó parlamenti beadvány nem egy kisebb-nagyobb tömegek előtt megtartott lelkes szónoklat papírra vetett változata, hanem olyan logikai szerkezet, amelyet bármiféle törvényhozási vitában érvekkel meg lehet védeni és amelynek érvényesüléséért ugyanígy küzdeni.

Akár tetszik ez bizonyos hazai csoportosulásoknak, akár nem, Romániában és külföldön, nemzetközi intézmények előtt, a romániai magyarság egyetlen legitim, tehát jogállamilag hitelesített képviselője az RMDSZ. Amely nem engedheti meg magának, hogy olyan fércmunkát tegyen le a parlament asztalára, amely egyetlen kézmozdulattal félresöpörhető. Ezért célravezetőbb, ha minden mondat és akár minden kötőszó lehetséges értelmezésén százszor és ezerszer elgondolkodnak, semminthogy valamiféle olyan, más és más valóságkörnyezetben fogant törvénycikkelyeket ollózzanak össze, amelyekkel néhányan már megpróbálkoztak, a siker legkisebb esélye nélkül."

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/439
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.