Szerző: Ambrus Attila
2014. február 5. szerda, 17:09
Noha évek óta a dél-tiroli önrendelkezés modellértékű a székelyföldi önrendelkezést célként kitűző politikusok számára, annak lényege jobbára ismeretlen a székelyföldiek előtt, és megkockáztatom, néhány autonómia-harcos számára is.

„Nos, a kormánykoalíció inkább kecsegtet. Közigazgatási alegységek szerveződhetnek a megalakítandó régiókon belül; a romániai nemzeti közösségek szimbólumhasználati joga pedig szavatolt – ez került be az alkotmánymódosító tervezetbe az RMDSZ javaslatára, számolt be a szövegezéssel megbízott parlamenti különbizottság RMDSZ-es tagja. 

Azonnal ugrott is az RMDSZ ellenzéke: nem értik, mi az a közigazgatási alegység; különben tudják, hogy mi az a közigazgatási alegység, ám nem kérnek belőle, ők Székelyföld teljes körű autonómiáját követelik. (A tervezet csapdája egyébként az, hogy egészen pontosan így szól: a hagyományos térségek szerveződhetnek közigazgatási alegységekbe. Itt aztán lehet vitatkozni azon, hogy a román pártok szerint nem is létező, »úgynevezett« Székelyföld hagyományos térség-e vagy sem…)
 
Azoknak, akik valóban nem értik – vagy csak úgy tesznek, hogy nem értik –, a közigazgatási alegység létrehozásának alkotmányos joga megnyitja az utat a dél-tirolihoz hasonló önrendelkezés lehetősége felé. A nagy kérdés az RMDSZ- és az erdélyi magyar ellenzéki politikusok számára tehát nem az, hogy mi ez, hanem hogy akarják-e valóban azt, aminek megvalósulását éveken át, egészen a legutóbbi időkig a legmagasztosabb célnak neveztek.” 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/363
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.