Occupy Minvest
szabot
2014. február 3. hétfő, 12:16
Ne tömjék tele Erdélyt ciánnal, a környezetvédelmi miniszter pedig mondjon le – ennyit kérnek a zöldek a Minvest bányavállalat tetején.

Kilenc környezetvédő aktivista mászott fel hétfő kora reggel a dévai Minvest állami bányavállalat tetejére, hogy onnan mutassa-kiáltsa szerteszét, miért nem ért egyet a ciántechnológiás aranybányák terveivel – írja a Manna.ro.

 
"Elítéljük a Csertésre, Muncselre, Karácsonfalvára, Rudabányára, Rovinára és Verespatakra tervezett, ciántechnológiás bányászati terveket, amelyek károsak az emberre és a természetre, és amelyeket a törvények teljes figyelmen kívül hagyásával indíthatnak el. Egyedül Csertésen a bánya működésének 16 éve alatt 26 448 tonna cianidot és 15 280 tonna rézszulfátot akarnak felhasználni. A nagyléptékű ciánhasználat nem jólétet, hanem halált hoz a helyi közösségre, illetve ellehetetleníti a más típusú gazdasági tevékenységet" – indokolják akciójukat hétfői közleményükben a zöldek.
 
 
Időközben kiérkezett a csendőrség, a rohammentők és a rendőrség, de a kültéri tűzlétra, amelyen a civilek felmásztak a tetőre, arra nem alkalmas, hogy akaratuk ellenére lehozzák őket. Déli egy órakor jelentették be, hogy lejönnek maguktól. A bányavállalat székháza előtt a verespataki ciántechnológiás kitermelést ellenző dévai civilek várják őket.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/287
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.