Fotó: Ziarul Tecucean

20 évig porosodott egy raktárban Ștefan cel Mare büsztje, de szerencsére jöttek a színesfémtolvajok

És kiszabadították a raktárból. Igaz, darabokban.

Hirdetés

A Galați megyei Tekucs (Tecuci) város önkormányzata közel 20 évvel ezelőtt arra az elhatározásra jutott, hogy méltó mementóként szobrot állít az egykori moldvai uralkodó, Ștefan cel Mare tiszteletére. A szobrot meg is rendelték, és el is készült (képünkön) mintegy 900 millió régi lej (az 90 ezer új lejnek felel meg) értékben, ám nem sikerült eldönteni, hogy hova helyezzék a másfél tonnás műalkotást.

Így aztán a szobor előbb egy garázsban, majd egy – azóta felszámolt – katonai létesítmény raktárában várta, hogy mi lesz a sorsa.

A sorsát végül a színesfémtolvajok pecsételték meg, a múlt héten ugyanis a városvezetés döbbenten értesült róla, hogy a nagy uralkodó nem kevésbé nagy büsztje szőrén-szálán eltűnt. Ami elég meglepő, mert egy másfél tonnás szobor nem kulcstartó vagy aprópénz, hogy csak úgy elkallódjon.

Lucian Costin polgármester arra gyanakszik, hogy a büsztöt még a helyszínen feldarabolták, hiszen egyben mozgatni kihívás lett volna, és azóta már valószínűleg be is olvasztották a darabokat az ismeretlen tettesek.

Hirdetés

Hogy ez pontosan mikor történhetett, arról gőze sincs.

Ștefan cel Mare szobra így egyelőre biztosan nem kerül ki Tekucs város egyik közterére sem. (Ugyanitt színesfém nagy mennyiségben eladó.)

Hirdetés