16 éves elrabolt lányt keres a rendőrség. Hogyan aludjunk hőségben? – szombati hírek

És sajnos több mint 9000 vállalkozás szüntette be tevékenységét az elmúlt fél évben a módosított adószabályok miatt.

Hirdetés

Néhány tipp, hogy könnyítsük meg éjszakáinkat a nagy melegben

Szombat van, tetéződik a piros-narancs kódjelzésű hőhullám az országban – sajnos még a következő hét elején is tartani fog. Meleg mindig is volt és lesz is nyáron, de a huzamosabb ideig tartó, a klímaváltozás nyomait magán viselő hőhullámokkal azért nehéz megbirkózni. Főleg éjszaka, amikor aludnunk kellene, jelenleg azonban csak éjszaka és hajnalban optimális a hőmérséklet, csak ebbe az időintervallumba beszorítani az ébren létezést nem lehet.

Akinek van légkondija otthon, annak leginkább csak az energiafogyasztását kell körültekintően figyelnie, meg arra, hogy ne állítsa túl hidegre a klímát, hiszen a kinti és benti hőmérséklet közti különbség miatt sokkal sokkolóbb lehet a test számára kimenni. Néha érdemes az agyunkat becsapni picit.

Na de hogy aludjunk ebben a melegben, ha nincs légkondicionálónk? Az emberi test hőmérséklete természetes módon fluktuál napközben és éjszaka, utóbbi alatt kissé lehűl. Hogy az előbbi becsapós módszerrel éljünk: egy órával lefekvés előtt érdemes egy forrót zuhanyozni, ezzel a test saját belső hűtési mechanizmusát tudjuk felturbózni – magyarán: a forró után az amúgy kellemetlenül meleg kissé hűvösebbnek fog tűnni.

Érdemes előkészíteni a hálószobát: napközben inkább csukjuk be az ablakot, húzzuk le a redőnyöket vagy zsalukat, engedjünk be minél kevesebb fényt, csak akkor nyissuk ki az ablakot, amikor elmúlt a forróság. Ha tehetjük, használjunk ventilátort, az legalább elindítja a légmozgást és kevésbé zajos. Kulcsfontosságú, hogy amennyiben lehet, figyeljünk az ágyneműnk anyagára: a pamutból vagy lenből készült vászont részesítsük előnyben a műszálassal ellentétben.

Hogy testünk komfortosabban érezze magát, próbáljuk ki a vizes borogatást is (pl. törölközővel), tegyünk vállunkra/nyakunkra, lábainkra. Végül egy elvetemült próbát megér: tegyük az ágyneműt egy zacskóba csomagolva a hűtőszekrénybe pár órára lefekvés előtt!

Az új adószabályok miatt rengeteg cég zárt be Romániában az év első öt hónapja alatt

9000-nél is több cég függesztette fel a tevékenységét amiatt, hogy Romániában idéntől új adószabályok lépnek érvénybe. A tevékenységüket 2024 első öt hónapjában felfüggesztő vállalkozások száma összesen 9057 volt, ami 31,28%-kal több, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal (ONRC) által közzétett adatokból. Az idén több olyan adóintézkedés lépett érvénybe, amit a kormány a tavalyi év végén hozott – ezeket az üzleti szféra erősen bírálta.

Az adóintézkedések egyes adók és illetékek növekedését eredményezték, de új bürokratikus kötelezettségeket is róttak a vállalatokra. Emiatt a legtöbb tevékenységét felfüggesztő cég Bukarestből érkezett, 1078 (24,48%-kal több, mint 2023 január-májusában), a fővárost Kolozs megye követte 541 felfüggesztett céggel (13,89%-kal több), Brassó – 412 (32,48%-kal több), Iaşi – 401 (46,89%-kal több), Bihar – 389 (64,14%-kal több), Temes – 356 (38,52%-kal több) és Nagyszeben – 334 (63,73%-kal több).

16 éves lányt raboltak el, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Hirdetés

Kolozs és Szilágy megye határán fekvő Drág községben pénteken este hét órakor egy 52 éves nő értesítette a rendőrséget, hogy lányát a falu központjából erőszakkal egy ismeretlen helyre vitte egy 19 éves férfi.

A lány neve Doboș Sara. A nyomozást a Szilágy Megyei Bűnügyi Nyomozó Szolgálat rendőrei a Zsibói Kerületi Bírósági Ügyészség ügyészének felügyelete mellett, a jogellenes szabadságelvonás bűncselekménye miatt indított nyomozást vették át, a kiskorú és a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy azonosítása érdekében.

Mindenkit, aki hasznos információval rendelkezik a kiskorúról, arra kérnek, hogy hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy értesítse a legközelebbi rendőrkapitányságot.

 

Hirdetés