100 ezer eurós kártérítést rendeltek el egy családnak kórházi fertőzés miatt – szerdai hírmix

Újraélesztik a Temesvár és Szeged közötti vasutat. A kolozsváriaknak kis kellemetlenség: ideiglenesen megszűnik egy buszmegálló.

Hirdetés

Jó hír azoknak, akik Magyarországra utaznának vonattal, de nem Budapest irányába

Köztudott, hogy a Magyarországra utazni vágyóknak időnként fejvakarós döntéseket kell hozniuk, ha nem Budapest a célpontjuk és nem rendelkeznek személygépkocsival. Szinte minden más magyar vidéki várost csak fővárosi csatlakozással lehet elérni tömegközlekedéssel, így akiknek az ország déli részére kell utazniuk, csak nagy kerülővel tudják ezt megtenni például vonattal.

Most viszont Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy memorandumot írtak alá a Temesvár és Szeged közötti vasúti összeköttetés újbóli megteremtéséről. A magyar miniszter támogatását is kifejezte Románia szárazföldi csatlakozásához.

Grindeanu szerint a román-magyar határ közúti kapcsolatáról is tárgyaltak: a Beba Veche és Kübekháza közötti új határátkelőhely állapotáról, a Nagycsanádot (Cenad) és Magyarcsanádot a Maros folyón átívelő hídon keresztül összekötő út kialakításáról.

Egy Iași-i házaspár 100 ezer eurós kártérítést kapott, miután lányuk kórházi fertőzést kapott

Sajnos a kórházi – más szóval nosocomiális – fertőzések még mindig gyakoriak itthon. Ilyen fertőzést kapott el egy jászvásári kislány is: Aurora Dalia C. mindössze másfél éves korában, 2020 szeptember-októberében kórházba került, a család ügyvédje szerint a kórházi kezelés során nosocomiális fertőzést kapott, amely megnehezítette az egészségi állapotát és veszélyeztette az életét. További műtétre volt szükség a fertőző gennyzsák eltávolításához, amely nyilvánvalóan életveszélyes volt, meg kellett hosszabbítani a kórházi kezelését, hogy a fertőzés kezelésére beadott gyógyszer hatni tudjon.

A kislány Klebsiella baktériummal fertőzödött meg egy infúzió-katéteren keresztül. A jászvásári Sf. Maria Kórház elismerte a kórházi fertőzés jelenlétét, ugyanakkor megpróbált időt kicsikarni és a perbe bevonni az Euroins biztosítócéget is. 2024. június 27-én azonban eldőlt a per: a kórházat 100 000 euró erkölcsi kártérítés megfizetésére kötelezték a kiskorú Aurora Dalia C.-nek okozott kárért, 2.022 lej anyagi kárért, valamint 10.435 lej perköltség, illeték és ügyvédi költség megfizetésére. A kórháznak fellebbezési joga van.

A Sf. Maria Kórház ügyvédei 3 év alatt soha nem voltak jelen a tárgyalásokon, csak levelezést folytattak a bírósággal. A kórház képviselői által bevont Euroins-társaságal között szerződésre hivatkoztak, ellenük azonban 2023-ban csődeljárás indult.

Kolozsváriak (és ide utazók) figyelmébe…

Hirdetés

…tétetik közhírré: a Traian Vuia Nord elnevezésű buszmegállót ideiglenesen felfüggesztik, amint azt a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) bejelentette.

A döntés a Park&Ride állomáson folyó munkálatok megkezdését követi. Július 25-től kezdődően munkálatok kezdődnek a Traian Vuia utcában, a Park&Ride beruházási célpontnál.

A munkálatok ezen szakaszában a város bejárata irányában az 1-es sávban le kell zárni a forgalmat. Sajnos azt nem közölték, hogy milyen alternatív megoldást kínálnak fel a szünetelő buszmegálló helyett, ugyanis sokan, akik nem autóval közlekednek a repülőtér irányába-közelébe, használták a megállót az 5-ös, az éjszakai 5-ös buszok igénybe vételére.

 

Hirdetés