Illusztráció | Fotó: MTI
Vállt vállnak vetve
pazs
2018. november 16. péntek, 18:11
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.

A magyar parlamenti pártok kezdjenek el tárgyalni a határon túli magyarok választójogának kérdéséről – ezt Molnár Zsolt, a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke javasolta a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése alatt Bárány Balázs külügyi titkárral, országos elnökségi taggal együtt tartott sajtótájékoztatón.

A szocialista politikusok sűrűn hangsúlyozták, hogy bár vannak vitáik a magyar kormánnyal, de a „nemzeti sorskérdések”, a „magyar nemzet egységessége” és a határon túli magyarok ügyében „vállt vállnak vetve” küzdenek, mert ilyen témákban „nem ismernek kérdőjelet”.

Az MSZP határon túli ügyekben a következőket javasolja:

► Hozzanak létre egyéni választókerületeket vagy külön listákat, hogy a határon túli magyar állampolgároknak ne a budapesti pártlistákra kelljen szavazniuk, hanem maguk közül választhassanak képviselőket az Országgyűlésbe, mert „a hiteles határon túli képviselethez határon túli képviseletre van szükség a magyar parlamentben”.

► A kormány minél nagyobb forrásokat fordítson a szülőföldön maradás támogatására. A Bethlen Gábor Alap támogatásai főként címkézettek, ezért a szocialisták azt kezdeményezik, a források legalább 90-95 százalékát nyílt pályázaton osszák el.

► Támogatják a kulturális vagy akár a területi autonómiát is, de ehhez mindenképpen szükség van a Kárpát-medencei országok közötti hatékonyabb, jobb együttműködésre. A nemzetegyesítésre az egységes, belső határok nélküli Európa megteremtésével van esély.

► A Máért zárónyilatkozatához kiegészítésképpen javasolják, hogy élesszék fel azt a „régi, szép hagyományt”, hogy Magyarország és a szomszédos országok közös kormányüléseket tartanak.

► Egyébként a Máért zárónyilatkozatát illetően „a dolgok 99 százalékával” egyetértenek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28930
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.