Manfred Weber|Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Spitzenkandidat
pazs
2018. november 8. csütörtök, 16:03
Az Európai Néppárt megválasztotta csúcsjelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Túlnyomó többséggel a bajor Manfred Webert választották az Európai Néppárt ún. csúcsjelöltjének („spitzenkandidat”) a jobbközép pártcsalád kétnapos helsinki kongresszusán. Weber 621 szavazatból 492-őt kapott a néppárti küldöttektől, így ő lesz az, akit a legerősebb európai pártszövetség a leköszönő, szintén néppárti Jean-Claude Juncker Európai Bizottság élén elfoglalt helyére jelöl majd.

A bajor Keresztényszociális Unió politikusa az Európai Parlament néppárti delegációjának frakcióvezetője, ellenfele Alexander Stubb finn politikus volt, akit a párt liberális szárnyához szokás sorolni, a kereszténydemokrata vonalat képviselő Weberrel szemben.

A bajor politikust támogatta – Angela Merkel német kancellár és a többi néppárti kormányfő mellett – Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz, illetve az RMDSZ küldöttsége is.

A néppárt helsinki kongresszusának egyik fő kérdése az volt, hogy napirendre kerül-e a Fidesz kizárása vagy tagságának felfüggesztése, amely egyre többször merült fel lehetőségként a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés elfogadása után. A jelentést – a néppárti képviselők jelentős részével együtt, de egyedüliként a bajorok közül – Manfred Weber is megszavazta, a napokban azonban azt nyilatkozta, hogy nincs a Fidesz kizárására irányuló szándék a Néppártban.

Alexander Stubb viszont Orbán egyik legfontosabb kritikusának számít, az ő pártja, a finn Kokoomus volt az egyetlen, amely a kongresszuson felvetette a Fidesz helyzetének megvitatását, de nem talált ehhez szövetségeseket (öt országból hét tagpártnak kell támogatnia egy ilyen javaslatot, hogy napirendre kerüljön az ügy).

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28814
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.