Klaus Iohannis konzultál | A kép forrása a presidency.org
Perzsára!
szabot
2018. október 19. péntek, 21:26
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.

Konzultációra hívja jövő héten a parlamenti pártokat Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotába, tudta meg a Mediafax hírügynökség politikai forrásokból. A konzultációk apropója a Velencei Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése a büntető törvénykönyv, a büntető perrendtartás és a három igazságügyi törvény azon módosításairól, amelyeket a parlament pár hónapja futószalagon szavazott meg előbb a Iordache-bizottságban, majd a plénumban.

A Velencei Bizottság még vizsgálta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel Tudorel Toader igazságügyi miniszter meggyorsítaná egyes módosítások gyakorlatba ültetését, de az államfő ezzel együtt is 

lemondásra szólította fel ma a minisztert, aki ezt kategorikusan visszautasította.

A Velencei Bizottság mint az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széleskörű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel – írja az MTI.

A szakemberek aláhúzták, hogy ugyan a közbeszédben elsősorban a korrupcióellenes harc gyengítését emelik ki, a jogszabályoknak ennél jóval szélesebb körű hatásai lennének: a reformok más súlyos bűnügyek esetén is komolyan visszavetnék az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát a nyomozás, a vádemelés és az ítélkezés terén. Bírálták emellett azt is, hogy 

a román hatóságok túl gyorsan és nem elég átlátható módon fogadták el a módosításokat.

A Velencei Bizottság emellett néhány módosítással jóváhagyta a júliusban elfogadott előzetes véleményét az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosításáról. Az immár végleges állásfoglalás szerint ezek a jogszabályok hátrányosan érintik az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, negatív hatásuk van a korrupcióellenes küzdelemre.

A hazai alkotmánybíróság múlt pénteken kimondta, hogy a parlament által elfogadott új Betk. több mint hatvan cikke alaptörvénybe ütközik. A taláros testület a Btk. módosítását is vizsgálni fogja, állítólag még ebben a hónapban.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28571
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.