A leváltottt Laura Codruta Kövesi helyére kiszemelt Adina Florea
Elviszi a DNA?
szabot
2018. október 19. péntek, 19:52
Adina Floreáról nyilatkozott a CSM, akit Tudorel Toader szemelt ki a DNA vezetésére.
Jóváhagyta ma délután a Legfelső Bírói Tanács (CSM) Adina Florea jelentkezését abba az új ügyészi testületbe, amely az ügyészek és bírák által elkövetett törvénytelenségeket lesz hivatott kivizsgálni. Az új testület élére a CSM a főügyészségről jelentkező Florena Strechi pályázatát hagyta jóvá.
 
A CSM korábban nem bólintott rá Adina Floreának arra a pályázatára, amellyel a Korrupcióellenes Ügyészség vezetését célozta meg, a CSM-nek viszont csak konzultatív a véleménye, a kinevezésnél nem kötelező figyelembe venni. A DNA élére Tudorel Toader igazságügyi miniszter javasolta Floreát, Klaus Iohannis államfő viszont még nem nevezte ki. 
 
Adina Florea ma a CSM-től távoztában azt nyilatkozta, jelentkezése az új testületbe nem tartalékmegoldás arra az esetre, ha Iohannis mégsem nevezné ki a DNA élére, hanem csak szakmai tevékenységének a folytatása. Ha az államfő kinevezi, akkor természetesen megy irányítani a korrupcióellenes ügyészeket. A Mediafax szerint a CSM plénumában is azt mondta, a két jelentkezésének nincs köze egymáshoz.
 
Amikor Adina Florea neve először felmerült, a központi sajtó egyből rákérdezett, hogy mi a véleménye az igazságügy, benne az ügyészek működését módosító törvényekről, amelyeket a PSD kezdeményezett és futószalagon szavazott meg. Azt válaszolta, hogy ezek bizonyára szükséges módosítások, és szerinte is voltak visszaélések a DNA-ban, ahol megrendelt dossziékat is gyártottak. Utána az is kiderült, hogy a DNA nyomoz olyan ügyben, amelyben Florea is érintett.
 
A Velencei Bizottság viszont ma közzétette értékelését a büntető törvénykönyvet és perrendtartást érintő módosításokról, amelyben aggódik a tervezett reform számos eleme miatt, mert szerinte a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát. Mi több, azt javasolta a román hatóságoknak, értékeljék újra az összes módosítást átfogó konzultáció során, amellyel megszerzik a társadalmi bizalmat is az új módosításokhoz. A társadalmi bizalom megtörése világosan látszott azokon a tömegtüntetéseken, amelyeken a polgárok többek között ezek ellen a módosítások ellen tiltakoztak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28570
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.