Majd, ha baj van
gycsaba
2018. október 17. szerda, 17:35
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.

Az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint Romániában csak minden ötödik lakás van bebiztosítva, pedig a megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy a hatályos jogszabályok szerint ez valamennyi romániai lakástulajdonos számára kötelező érvényű. A biztosítás a törvény szerint a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károkat fedezi.

A hatóságok azonban ellenőrzéseket nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem végeznek, pedig a jogszabály arról is rendelkezik, hogy akár 500 lejre is megbírságolhatják azokat, akik nem tudják felmutatni a lakásbiztosításra vonatkozó bizonylatot.

A lakásbiztosításokat felügyelő hatóság (PAID) nyilvántartása szerint idén az év első felében 1 690 193 lakásbiztosítást kötöttek az országban, valamivel többet, mint egy évvel korábban. Országos szinten egyébként 7 238 974 lakhatásra használható ingatlannak nincs kötelező biztosítása a nyilvántartás szerint.

A kötelező lakásbiztosítás a fa- és vályogházak esetében évente 10 euróba, míg tégla- vagy kőházakra évi 20 euróba kerül. A megkötött szerződés kártérítést biztosít árvíz, földcsuszamlás vagy földrengés esetén 10 ezer, valamint 20 ezer euró értékben.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28535
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.