Azok bojkottálják a referendumot, akiknek le kellene vezényelniük

Százával mondanak nemet a választási hatóságnak a szavazókörök kiképzett elnökei.
Hirdetés
Eddig nem tapasztalt választási bojkott ütötte fel a fejét a hétvégi népszavazás küszöbén. Azok nem hajlandók résztvenni a család alkotmányos meghatározását módosító népszavazáson, akiknek le kellene vezényelniük az egész folyamatot: az erre célra korábban kiképzett szavazókörzeti elnökök sorra utasítják el a felkérést.
 
Több száz, esetenként több ezer embert tartozik megyénként a Választási Szakértők Testületébe, voksoláskor közülük sorsolják ki a szavazókörzetek elnökeit. A kisorsolt személyeket a Megyei Választási Irodák kérik fel a tisztségre és az azzal járó, pár napos munkára. A hétvégi referendum lebonyolítása mintegy négynapos munkát jelent, amelyért ezer lej körüli javadalmazásra számíthatnak.
 
Ennek ellenére több százan kezdték visszautasítani a választási hatóság felkérését:
  • Szeben megyében a 373 felkért szavazóköri elnök közül több mint 150-en,
  • Kolozs megyében mintegy 270-en a 656 szavazókörzet élére felkértek közül,
  • Bihar megyében 120 ember helyett kell másik elnököt találni a 650 szavazókörzet élére,
  • Temes megyében 150 ember mondta vissza a 697 közül,
  • Arad megyében több mint százan a 437 felkért közül,
  • Neamț megyében több mint ötvenen kérvényezték a helyettesítésüket a 486 elnöki tisztségben,
összesítette a Hotnews portál.
 
A Szeben megyei választási iroda elnöke azt nyilatkozta, még nem találkozott hasonló méretű elutasítással, és nem ismeri az okait, de a jelenség szerinte veszélyezteti a népszavazás lebonyolítását. Neamț megyében a legtöbben azzal kérik a felmentésüket, hogy nem tartózkodnak azon a településen, ahol elnökölniük kéne, de a helyettes prefektus szerint van bőven, akikkel helyettesíteni lehet őket.
 
Kolozs és Bihar megyében személyes indokokra hivatkoztak a visszalépők: lagzira mennek, nem tartózkodnak a településükön, szabadságon vannak, stb., írja a Mediafax, helyettesítésüket megoldották. Kolozs és Bihar megyében is 1800 személy tagja a Választási Szakértők Testületének, nem áll fenn a veszélye annak, hogy ne tudják lebonyolítani a népszavazást, nyilatkozta mindkét megye választási irodájának elnöke.
 
Temes és Arad megyében többen azért mondtak nemet a felkérésre, mert nem érnek rá a referendum mindkét napján, vagy arra hivatkoztak, hogy túl későn kérték fel őket. Az elutasítások és a helyettesítések is folyamatosak, nem jelentenek problémát a megyei választási irodák szerint.
 
Az elnöknek kisorsolt személyek a szavazókörzeti bizottságok megalakulásáig utasíthatják el a fekérést, utána már csak súlyos betegség vagy elhalálozás okán lehet helyettesíteni őket. Ha nem jelennek meg a szavazókörzetekben, büntetést kapnak.
 
FRISSÍTÉS: Három másik megyében is több száz személyt kell helyettesíteni. Teleorman megyében a kisorsoltak közel felét, több mint 50 embert, mert olyanok is szerepelnek az eredeti listán, akik már elköltöztek a megyéből, vagy már elhunytak. Mások szabadságon vannak, betegek vagy más személyes problémával küzdenek – közölte a megyei választási iroda USR-s delegáltja. Dolj megyében 530-ból mintegy százan mondtak nemet,Prahova megyében a kisorsoltak mintegy negyede.

Hirdetés