Viorica Dancila, Phil Hogan és Petre Daea | A kép forrása a gov.ro
Disznóság
szabot
2018. szeptember 13. csütörtök, 15:08
Pénzt ígért, de nem a sertéstenyésztő gazdáknak. Az állam 80 millió eurós kártérítést tervez. Ma újabb fertőzésgócot találtak.

Járványellenőrző intézkedéseket ígért, de közvetlen anyagi támogatást nem Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa, aki ma Bukarestbe látogatott. Találkozóján Petre Daea mezőgazdasági miniszterrel azt ígérte, támogatni fogja Románia sertéspestis elleni küzdelmét: 

  • a vírust kimutató és ellenőrző intézkedések gyakorlatba ültetését,
  • állatorvosi szolgáltatásokat és 
  • kutatást: 

jövőre tízmillió eurót szán a sertéspestis elleni oltás felfedezésére.

Rövid távú célként a járvány terjedésének megállítását tűzte ki, mivel a járvány érinti a környező országokat, illetve a disznóhús uniós és világkereskedelmét is. Phil Hogan azt is szeretné, ha a tenyésztők a jelenleginél több biobiztonsági intézkedést alkalmaznának. Ez utóbbit emelte ki Petre Daea miniszter is.
 
Az uniós biztos viszont kikerülte a választ arra az újságírói kérdésre, hogy elégedett-e azzal, ahogy a romániai hatóságok az afrikai sertéspestis járványát eddig kezelték, és mindössze annyit mondott, hogy elégedett a hazai minisztérium és az EU együttműködési szintjével.
 
 
A B1 televízió azt közölte, hogy Phil Hogan kétmillió eurót ígért a sertéspestis-járvány sújtotta romániai gazdáknak, de ezt semmilyen más sajtótermék nem erősítette meg. Phil Hogan a kormány épületében tartott sajtótájékoztatóján csak megemlítette azt a kétmillió eurót, amivel az unió korábban támogatta a hazai állategészségügyi rendszert, hogy az megakadályozza a járvány kitörését. Az országos állategészségügy vezetője viszont épp idén tavasszal állította le az állatok helyszíni, gazdaságokban és állatpiacon történő ellenőrzését.
 
Phil Hogan most annyit ígért, hogy a román döntéshozókkal együtt vizsgálják, milyen anyagi eszközöket tudnak mozgósítani a gazdák kártérítése érdekében. A kormányfő ezt azzal toldotta meg, hogy hat hónapig 500 lejt kapnak a munkanélküli segély mellett a sertésfarmok azon alkalmazottai, akik a sertéspestis járványa miatt veszítették el az állásukat.
 

Az agrárminisztérium viszont 80 millió eurós állami segélyt 

helyezett kilátásba kártérítésként a járvány sújtotta háztáji gazdaságoknak, derül ki egy közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet tervezetéből
 
Eszerint idén októbertől 2020 októberéig lehet benyújtani a kártérítési kérelmeket, de nem hamarabb, mint hogy az Európai Bizottság jóváhagyná ezt az állami támogatást. Azok a tenyésztők kérvényezhetik, akik házi fogyasztásra vagy szabadpiaci eladásra tartottak olyan sertéseket, amelyek a járvány miatti levágásukkor még nem érték el a 110 kilós vágósúlyt. A kártérítésre szánt összeg része a minisztérium 2019-re és 2020-ra tervezett büdzséjének.
 
Az afrikai sertéspestist nem lehet oltással megelőzni, se gyógyítani, vírusa nagyon ellenálló és virulens, jegyzi meg a dokumentum. Rövid idő alatt járvánnyá fajul, amelynek megállítása csak kényszervágással lehetséges, amely jelentős károkat okoz a háztáji gazdaságokban és ezzel a vidéki lakosság életszínvonalában, áll a kártérítési tervezet indoklásában. Kártérítés nélkül ezek nem lesznek képesek újrakezdeni a hagyományos disznótartást, amikor a járványhelyzet erre esélyt adna.
 

232 722 sertést likvidáltak eddig

az országos állategészségügy csütörtöki kimutatása szerint. A járvány már 12 megye 207 településén ütötte fel a fejét, eddig 898 fertőzőgócot fedeztek fel, 57 esetben vaddisznókban mutatták ki a vírust. Háztáji gazdaságokban eddig 54 296 sertést öltek meg a járvány miatt, és mindössze négy fertőzőgócot semlegesítettek, mindegyiket Szatmár megyében.
 
A sertéspestist a mostani járvány során először tavaly júliusban mutatták ki Szatmár megyében, északon továbbra is csak három megye 13 települése érintett, idén nyáron viszont az ország dél-keleti részében kezdett nagyon terjedni: Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău és Giurgiu megyében.
 
Galac megyében ma újabb fertőzőgócot azonosítottak Rogojeni település egyik háztáji gazdaságában. Az állat betegségét szerdán jelentette a gazda az állatorvosnak, a sertés estére el is pusztult, csütörtökön pedig a iaşi-i állategészségügyi laboratórium kimutatta a sertéspestis vírusát a beküldött mintában. Az érintett gazdaságban 29 sertés élt, ezek közül 18 mindössze pár napos malac, a járvány miatt ezeket és a faluban maradt összes élő sertést fel fogják áldozni, nyilatkozta a Galac megyei állategészségügy szóvivője. A településen több gazda már korábban levágta a disznóit attól tartva, hogy a járvány őket is eléri.
 
A hatóság felhívja a tenyésztők és disznótartó gazdák figyelmét, hogy a betegség gyanújának felmerülésekor azonnal értesítsék az állatorvost vagy a megyei állategészségügyi hivatalt. Az afrikai sertéspestis vírusa az emberre nem veszélyes, de mivel fokozottan ragályos, a beteggyanús állatokat azonnal fel kell áldozni, figyelmeztet a hatóság.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28127
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.
Van, aki úgy gondolja, hogy a farok csóválja a román kutyát. Vagyis a lefgontosabb a Moldovai Köztársasággal való egyesülés, az autópályák, kórházak, iskolák várhatnak.
Persze, szó van az interjúban föderalizációról, egyesülésről, nackóróllerről, lopkovics politikai elitről, jövőtlenségről, amiről csak Románia kapcsán beszélni lehet.
A Flightradar24 repülőgép-figyelő alkalmazás rögzítette, amint egy gép körbesatírozta az eget Kolozsvár környékén.
Mi ott voltunk, hogy Önnek ne kelljen: gyakorlatilag nulla érdeklődés mellett a 4S Street és a No Sugar nyerte idén a Legszebb Erdélyi Magyar Dal két kategóriájának díját.
Itt az újabb kolozsvári megaberuházás. Önök kérték!
Centenáriumi reklámkiállítás keretében süllyedhet alá a (nem csak) kolozsvári közönség a százéves múlt időnként hátborzongató termékkínálatába. A magyar termékek persze kisebbségben vannak.
Nem baj, ha össze-vissza beszélünk. Nem baj, ha keverjük a szezont a fazonnal. Fő, hogy rúgjunk egyet a magyarokon. Kábé így lehet röviden jellemezni a patrióta román sajtót.
Hallottak önök Victor Negrescuról? Nem? Sebaj. Sőt, mindegy. Valami ex-miniszter. Még rendes tárcája se volt.
Dehogyis! Arról van szó, hogy a Szabók bástyája előtt álló szobor restaurálását végző vistai kőfaragó cégnek történetesen ez a neve. De azért az összhatás kellőképpen vicces.
Ha már Bukarestben járt, a magyar külügyminiszter adott egy villám(ló)interjút. Amivel valószínűleg ismét kiveri a biztosítékot az összes román patriótánál.
Újabb iskolaügy szítja a kedélyeket, ezúttal Nagyváradon.
A magyar–román kapcsolatok elég mélyen szárnyalnak, az őshonos európai kisebbségek helyzetéről szóló Kalmár-jelentés „atyja” mégis derűlátó.
Melyet inkább neveznénk balkáninak. De annak örültünk, hogy a tengeri herkentyűket a Fekete-tengerből, és nem a legközelebbi szupermarketből hozták.